КНИЖКОВА НОВИНКА У БІБЛІОТЕЦІ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКОГО ЦЕНТРУ КПІ

Завдяки зусиллям керівника Секції вихованців КПІ у Польщі Януша Фукса у бібліотеці Українсько-польського центру КПІ з’явилося нове видання. Це книга проф. Анджея Малкевича «Війна проти України» (на світлині). Автор є істориком і політологом, колишнім багаторічним викладачем університету у польському місті Зелена-Гура, який нині перебуває на пенсії. До кола його наукових інтересів входять питання, що стосуються минулого та сьогодення України. Професор Малкевич є автором низки наукових статей і книг, які розповідають про цю країну, деякі з них він написав спільно з колегами з Києва.

Згадана книга висвітлює причини та історичні умови виникнення російсько-українського конфлікту та описує перебіг бойових дій у період з 24 лютого до кінця квітня 2022 року. Автор розкриває також деякі міжнародні аспекти міжнародної ситуації, зокрема запровадження економічних санкцій проти росії та російських олігархів. Книга написана простою та зрозумілою мовою, оскільки, за задумом автора, вона розрахована на читачів, які цікавляться військовою справою і міжнародною політикою, але не володіють фаховими знаннями з цих галузей.

Книга описує історичні умови, які безпосередньо призвели до російсько-українського конфлікту, оманливі сподівання російських можновладців, аналізує зміни у свідомості та суспільних настроях в росії та в Україні у період, що передував війні. Автор дає характеристику очільників обох країн, звертаючи увагу на подібності та відмінності між ними; підкреслює, що кремлівське керівництво належить до політиків старшого покоління, яке все ще ментально перебуває у СРСР та використовує методи, які були ефективні в минулому. На думку проф. Малкевича, російські керманичі були переконані, що це мабуть останній момент, щоб досягти політичних і військових успіхів, тому зважилися на зухвалі та агресивні дії без належної підготовки. Натомість у Києві перебувають при владі люди набагато молодші, які вміло користуються засобами медійної підтримки та намагаються успішно керувати обороною країни.

З книги читачі можуть також дізнатися, як Україні вдалося відбити перші атаки російських військ, як обидві сторони конфлікту готувалися до подальших бойових дій та як і завдяки чому росіяни понесли значні втрати.

Автор задає чимало запитань, оскільки через нестачу достовірної інформації багато фактів залишаються неперевіреними. Книга була написана «по гарячих слідах», тож читач може зіткнутися в ній з неточними та інколи суперечливими думками, тому що наразі не знаємо багатьох аспектів цього збройного конфлікту, які, що цілком зрозуміло, є військовою таємницею. Книга містить чимало гіпотез, які можуть бути підтверджені лише у майбутньому. Завдяки досвіду історика, який реконструює минуле на підставі джерел, інколи недостовірних, що не завжди викликають довіру, автор зміг у медійних повідомленнях виокремити менш та більш достовірні факти, віднайти в інформаційному шумі те, що об’єктивно, у спосіб максимально наближений до правди, описує події, що відбуваються. Прочитавши книгу, читач матиме змогу краще зрозуміти, чому спалахнув цей конфлікт, чому величезна перевага росії виявилася недостатньою для того, щоб у блискавичній війні перемогти значно меншою та начебто набагато слабкішу країну.

Доповненням книги є обговорення скоєних порушень міжнародного права та правил переслідування воєнних злочинів, автором якого є юрист, проф. Пьотр Шиманець.

Завантажити книгу тут.