Новорічні свята та традиції поляків

Напередодні новорічних свят пропонуємо згадати новорічні традиції Польщі. Інформацію для відвідувачів сайту підготував викладач польської мови нашого університету пан Войцех Зволінський.

24 грудняВігілія (Святвечір) (лат. vigilare – чувати, бути пильним)

Перед Святвечором (23 або 24 грудня, зрідка раніше, поляки прикрашають ялинку. Під ялинкою кладуть подарунки, які за традицією має приносити дитятко або зіронька.

Увечері, коли на небі з’являється перша зірка, люди сідають до столу, щоб з’їсти Різдвяну вечерю. Учасники вечері діляться оплаткою (різдвяним хлібом) вітають одне одного з Різдвом. На столі, вкритому білою скатертиною, зі жменькою сіна під нею, ставлять на одну тарілку більше, ніж кількість присутніх осіб. Це додаткове місце на вігілійному столі призначене для несподіваного гостя. Іншим звичаєм, пов’язаним з Вігілією є спів колядок:

Wśród nocnej ciszy głos się rozchodzi:

Wstańcie, pasterze, Bóg się wam rodzi!

Czym prędzej się wybierajcie,

Do Betlejem pospieszajcie

Przywitać Pana.

Bóg się rodzi, moc truchleje,

Pan niebiosów obnażony!

Ogień krzepnie, blask ciemnieje,

Ma granice Nieskończony.

Wzgardzony, okryty chwałą,

Śmiertelny Król nad wiekami!

A Słowo Ciałem się stało

I mieszkało między nami.

Tрадиційні вігілійні страви (зазвичай є їх 12): борщ з вушками, грибна юшка, страви з риби – найчастіше короп смажений або заливний, капуста з горохом, вареники (напр. з капустою), галушки з маком і з медом, узвар з сухофруктів, пироги: сирна запіканка, шоколадний кекс, маківник. Згідно з польським звичаєм вігілійні страви мають бути пісними, тобто без м’яса.

Oпівночі у всіх храмах звершується така звана Пастерка – урочиста Різдвяна свята меса. У храмах встановлюються ялинки та так звана шопка (Вертеп) – сценка, яка показує народження Ісуса.

25 грудня – перший день Різвяних свят
Свято, яке переважно проводять у колі сім’ї. 25 грудня є вихідним днем.

26 груднядругий день Різдвяних свят
Католицька церква згадує в цей день святого Стефана – першого мученика, якого укаменували за віру в Христа. 26 грудня є також вихідним днем.

31 грудняСильвестр
Назва цього дня пов’язана з іменем папи римського Сильвестра І (314 – 335), якого у цей день згадує Католицька церква. У цей день святкують кінець Старого року та початок нового. Новорічна ніч – це час гучних розваг і балів, тостів, феєрверків і петард. Деякі люди зустрічають новий рік на головних площах міст, де проходять концерти та інші заходи.

1 січняНoвий Рік
День, яким починається наступний календарний рік. Католицька церква 1 січня святкує урочистість Пресвятої Богородиці Марії. Перший день Нового Року є у Польщі вихідним.

6 січнясвято Трьох Царів (Богоявлення)
Церковне свято, яке відбувається на згадку про Трьох Царів (Мудреців) – Каспара, Мельхіора та Балтазара, котрі, за словами євангеліста святого Матея, прибули до Віфлеєму, щоб поклонитися новонародженому Ісусу та принесли йому дари: мирро, ладан і золото.

У храмах у цей день освячують ладан і крейду, якою на вхідних дверях осель пишуть літери K+M+B імен трьох царів (Каспара, Мельхіора та Балтазара або C+M+B (łac. Christus mansionem benedicat – Нехай Христос благословить цей дім). Це означає благословення для дому та захист від зла. У багатьох польських селах і містах відбувається Хода Трьох Царів. Кілька років тому свято Трьох Царів стало в Польщі вихідним днем.