Ліниве та нудне

Вчені відкрили цікавий факт про наше Сонце. Астрономи довели, що наше Сонце ліниве і нудне в порівнянні з іншими зірками.

Найближча до нас зірка Сонце дарує Землі тепло, а з ним підтримує життя і впливає на погоду. На його поверхні вирують руйнівної сили протуберанці, воно випускає могутній космічний вітер із заряджених частинок і впливає на нас своїми магнітними бурями. Здається, що воно потужне і неприборкане. Однак на думку вчених, наше Сонце – ліниве. Як таке можливо?

Нове дослідження, опубліковане в журналі Science дослідниками з Інституту досліджень сонячної системи Макса Планка (MPS), доводить, що наше Сонце приблизно в 5 разів слабкіше за інші подібні до Сонця зірки у Всесвіті.

У доповіді були обрані подібні до Сонця зірки, у яких схожі розміри, температура поверхні, період оберту, вік та хімічний склад. Найвідміннішим виявився період ротації. Обертання зірки впливає на створення і стан її магнітного поля, яке, в свою чергу, визначає, як часто Сонце випускає енергетичне випромінювання, як викидає частинки в космос і як яскраво світить.

Із 369 зірок, які відповідають критеріям схожості, коливання між активними і неактивними фазами випромінювання стали свідченням на підтримку теорії, що наше Сонце – ліниве. В середньому, коливання для нашого Сонця становили всього 0,07%, тоді як у інших схожих на Сонце зірок цей показник був приблизно вп’ятеро більшим. На їх фоні наша зірка виглядає справжнім сонним лінивцем.

“Ми були вкрай збентежені тим фактом, що більшість схожих на Сонце зірок набагато активніші”, – заявив Олександр Шапіро, голова дослідницької групи в MPS.

Однак це лише порівняння із 369 зірками із 2500 – інші ще належить порівняти з нашим світилом за допомогою телескопа NASA Kepler. Вчені сподіваються знайти подібні ліниві зірки, щоб не відчувати себе аутсайдерами з “нудним сусідом”.

У свою чергу, дослідники висловлюють думку, що така слабка активність є тимчасовою. Адже, як відомо, кожні декілька десятиліть Сонце змінює свою активність, що безпосередньо відбивається на земному кліматі.

Джерело: СЬОГОДНІ