Українська делегація прийняла участь у міжнародному семінарі в Польщі

З 23 по 26 вересня 2024 року українська делегація від КПІ ім. Ігоря Сікорського прийняла участь у Advanced Research Workshop “Energy infrastructure resilience in response to war and other hazards” в рамках програми НАТО «Наука для миру та безпеки», який відбувся в Жешувському політехнічному університеті ім. Ігнація Лукасєвіча, Польща.

Основна мета Воркшопу – об’єднання міжнародних зусиль для розробки ефективних підходів до захисту та відновлення енергетичної інфраструктури, особливо в умовах надзвичайних ситуацій, зумовлених війною, терористичними атаками, природними катастрофами або кіберзагрозами. Вже понад два роки Україна стикається із викликами через злочинні напади росії на об’єкти енергетичної інфраструктури нашої країни. Саме тому важливість і актуальність цього заходу, а також участі у ньому української делегації важко переоцінити. До складу української делегації входили науковці з КПІ ім. Ігоря Сікорського (Оксана Вовк, Наталя Зуєвська, Любов Шайдецька, Олена Бориченко, Анатолій Чернявський, Олена Ярмолюк, Віталій Опришко, Віктор Гуррєєв, Ольга Демиденко), НТУ «Дніпровська політехніка» (Юрій Папаїка), а також представники Державної служби України з питань праці.

Українська делегація представляла результати наукової роботи за такими напрямками: аналіз ризиків та вразливостей енергетичної інфраструктури в контексті військових дій та кіберзагроз; обговорення інноваційних технологій для підвищення стійкості та відновлення енергосистем; вивчення досвіду різних країн у реагуванні на надзвичайні ситуації в енергетиці; відновлення частково зруйнованих під час війни будівель шкіл та дитсадків з дотриманням вимог енергоефективності.

Семінар зібрав експертів, науковців та практиків з різних країн для обговорення актуальних питань, пов’язаних зі стійкістю енергетичної інфраструктури в умовах війни та інших загроз. Окрема подяка нашим колегам з Польщі, Австрії, Грузії, Латвії, Німеччини, Туреччини, Чехії за змістовні презентації та подальші дискусії, які є надзвичайно цінними для України в контексті розуміння низки сучасних питань безпеки та їх подальшого вирішення. Цей семінар став платформою для зміцнення міжнародної співпраці між науковцями та практиками в галузі енергетичної безпеки, а також створення мережі контактів для майбутніх спільних досліджень та проєктів.

Під час обговорень на Воркшопі науковці КПІ ім. Ігоря Сікорського поінформували учасників про виконання міжнародного проєкту HORIZON-MISS-2023-CIT-02 «Associating Ukrainian cities to the Climate-neutral and smart cities Mission» за програмою HORIZON-CSA та запропонували співпрацювати у даному проєкті в якості експертів.

Хочемо висловити надзвичайну вдячність колегам з Університету технологій (м. Ржешов, Польща), зокрема ректору університету Piotr Koszelnik, проректору Jaroslaw Sep, директору цього заходу Dominik Strzałka за теплий прийом нашої делегації, а також за організацію та проведення заходу на найвищому рівні!

Семінар Advanced Research Workshop “Energy infrastructure resilience in response to war and other hazards” є важливим кроком у зміцненні глобальної безпеки та стійкості енергетичних систем. Він надасть можливості міжнародній спільноті об’єднати зусилля, щоб запобігати руйнівним наслідкам війни та інших загроз для критичної інфраструктури.