СКІЛЬКИ СЛІВ НАЛІЧУЄ ПОЛЬСЬКА МОВА?

Точно визначити, скільки слів у польській мові неможливо. Проте мовознавці зробили декілька таких спроб. Вихідною точкою для таких підрахунків може бути Великий орфографічний словник Польського наукового видавництва, що налічує близько 140 тисяч статей. Від цього числа потрібно відняти приблизно 10 тисяч власних назв, що могло б вказувати на те, що кількість слів у польській мові становить 130 тисяч, проте чи справді можна вважати ці дані справжніми?

 Розмовні слова

На жаль, як це часто трапляється, кількість у словнику та справжня кількість – це дві різні речі. Як стверджує Ян Ґженя – мовознавець зі Сілезького університету, словник не враховує розмовних слів, а також професійної і термінологічної лексики, тож додання саме таких лексем, поза всяким сумнівом, збільшить згадану кількість. Рада польської мови наголошує, що ця кількість залежить від спoсoбу рахування. Якщо врахуємо демінутиви, аугментативи та інші подібні модифікації, кількість слів стане ще більшою.

Розвиток мови

Намагаючись визначити кількість слів у польській мові, необхідно також взяти до уваги рoзвиток мови, яка день у день збагачується. Проте потрібно зауважити, що, реєструючи нові слова, словники зовсім не встигають за цими змінами в лексиці. У проекті «Найновіша польська лексика», що реалізується мовознавцями Варшавського університету, досі було зібрано вже 7 тисяч слів (дані за жовтень 2021), які не потрапили до жодного словникa. Якщо порахувати ніде незаписані запозичення та скорочення, що з’являються разом із розвитком мови, кількість слів у польській мові може досягти рівня навіть декількох сотень тисяч лексичних одиниць.

 Словниковий запас

Декілька сотень тисяч слів – ця цифра може пригнічувати. Тож яким є обсяг лексичного запасу, що використовується пересічним носієм мови в повсякденному спілкуванні? Виявляється, що навіть людина, яку схильні будемо вважати «ходячим словником», не має шансів знати стільки слів. Професор Мирослав Банько, мовознавець-полоніст з Варшавського університету, порахував, що пересічний поляк знає близько 30 тисяч слів. Дуже начитані ерудити знають їх навіть 100 тисяч! Проте професор наголошує, що такі випадки трапляються надзвичайно рідко.  Можна впевнено сказати, що представники професій, де мова є одним із «знарядь праці», значно перевищують середні показники.

Miнімум слів

Якщо більшість з нас використовує у спілкуванні значно меншу кількість слів, варто поставити питання, до якого рівня можемо опуститися. Яким є лексичний мінімум, що дозволить безперешкодно спілкуватися польською? Лінгвісти з Університету в Білостоку визначили таку кількість слів. Правду кажучи, вони здійснили свої підрахунки для потреб іноземців, які вивчають польську, щоб дізнатися, скільки слів їм потрібно вивчити, щоб розмовляти цією мовою. Виявилося, що це тисяча двісті слів. Малоймовірно, щоб носій мови знав їх так мало. І сподіваємось, що такий не знайдеться!

Скільки слів у польській мові?

Як вже було згадано на початку, відповідь на це запитання не є очевидною. Незважаючи на те, що польська не належить до мов з найбагатшою лексикою, оцінюється, що кількість лексичних одиниць у польській мові становить близько 130 тисяч. Насправді, їх може бути від декількох до декількох десятків тисяч більше, залежно від прийнятих критеріїв підрахунків. З-посеред цих лексем, у пасивному словнику поляків є в середньому 30 тисяч слів. З цих 30 тисяч активно використовується в середньому кільканадцять тисяч. Важко сказати, що це вражаючий результат. Отже необхідно щодня розширювати свій лексичний запас, щоб збагачувалася не лише письмова мова (що реєструється у словниках), але й розмовна.

Чи ми є розумнішими за наших предків?

Вже знаємо, що кількість слів у польській мові постійно збільшується, тож чи це означає, що ми є розумнішими за наших предків? Чи наш словниковий запас, як активний, так і пасивний, стає багатшим? На жаль, мовознавці вважають, що це не так. Видатний польський вчений проф. Єжи Бральчик сказав, що наша «мова збагачується, але мовлення – бідніє». Здається, що попри те, що слів у нашому розпорядженні маємо більше ніж наші предки, знаємо та використовуємо їх менше.

(за матеріалами газети Dziennik Kijowski)