Цікаві факти про собор Нотр Дам

В 1572 році  в соборі Нотр Дам відбулася дуже незвичайна церемонія вінчання. Генрих Наваррский (майбутній король Генрих IV)  брав шлюб з Маргаритою де Валуа. Наречена була католичкою, і ніщо не заважало їй бути у храмі, а ось Генрих в той час був гугенотом, а тому був вимушений провести власне вінчання… на паперті, перед входом у храм.

Саме в соборі Нотр Дам де Парі почався легендарний судебний процес над Жанною Д’Арк, який проходив уже після її страти і повністю оправдав французську героїню.

Знамениті горгулі, які прикрашають собор, мають не тільки декоративне, але і суто практичне значення: вони є частиною водостоків, захищаючих будівлю від впливу дощової води.  Сама їх назва походить від французського gargouille – «водосточна труба, жолоб». Оформлені в вигляді гротескних персонажів, горгулі і химери також символізують людські гріхи та злих духів, котрі вигнані з храму.

Якщо будете розглядати високий шпиль, який злітає догори над собором Нотр Дам, можете помітити фігури дванадцяти апостолів, розташованих у основи шпиля. Цікава деталь: всі апостоли дивляться навколо , і тільки апостол Фома повернувся до шпилю. Ще з Середньовіччя  він вважався покровителем будівельників і архітекторів.  В його образі архітектор Дюк, який проводив реставрацію в XIX столітті та відновив  шпиль,  зобразив самого себе!  Саме тому апостол Фома так уважно  розглядає будівлю.

На даху ризниці собору Нотр Дам (це невелика пристройка з південної сторони) розташовані бджолині вулики!

Джерело: Travelry