У Києві урочисто відкрили вулицю та мурал Іоанна Павла ІІ

Напередодні урочистостей з нагоди надання колишній вулиці Патріса Лумумби імені Іоана Павла ІІ невідомі обмалювали образливими написами стіні будинку з його зображенням.

У неділю, 15 жовтня, в Києві урочисто відкрили вулицю Іоанна Павла ІІ та мурал з його образом, створений на стіні будинку на сусідньому бульварі. У святковій події взяли участь Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, представники Польського сейму, посол Ватикану архієпископ Клаудіо Гуджеротті, глава УГКЦ Святослав Шевчук, українські політики, представники влади, релігійні та громадські діячі. Про це POLUKR.net дізнався з facebook-сторінки Посольства Польщі в Києві.

Урочистості з нагоди відкриття в Києві вулиці Святого Івана Павла ІІ та муралу з його зображенням розпочалися о 10-й ранку у костьолі Святого Миколая, де відбулася літургія. Відтак по обіді урочистості відбулися безпосередньо на місці відкриття вулиці та муралу.

«Відкриття цього муралу свідчить про постійне вираження дружби та пам’яті людини, яка підтримувала Україну, свободу та мир», – сказав на церемонії посол Польщі в Україні Ян Пєкло, якого цитує «Укрінформ».

Дипломат згадав слова Іоанна Павла ІІ про те, що українців і поляків історія має об’єднувати, а не навпаки, історичні непорозуміння між двома народами потрібно подолати й будувати свої відносини на дружбі і взаємоповазі.

Голова Печерської міської райдержадміністрації Києва Сергій Мартинюк розповів, що мурал малював австрійський художник, який просив не називати його ім’я. Зображення створили на замовлення Посольства Республіки Польща в Україні, Київської міської державної адміністрації та за підтримки радника міністра інформаційної політики України Гео Лероса.

Під час урочистостей глава Української Греко-Католицької церкви Блаженніший Святослав побажав киянам «не просто ходити вулицею Івана Павла ІІ, а йти дорогою, яку він нам вказав», – передає сайт УГКЦ. Окрім того, глава УГКЦ нагадав, що минулого тижня, у 30-річчя акту примирення між польським і українським єпископатом, у Римі Іоанна Павла ІІ було проголошено покровителем українсько-польського примирення.

«З висоти тридцяти років ми відчуваємо, що замало підписати гарну декларацію. Треба, щоб справа примирення між польським і українським народом стала частиною християнської культури Польщі й України. Нехай це свято стане ще одним кроком для того, щоб цей «бальзам прощення» – уділеного і отриманого − очистив нашу національну пам’ять, звільнив нас від ран минулого і дозволив нам разом далі рухатися у спільне, мирне і об’єднане майбутнє», – зазначив глава УГКЦ.

Зауважимо, напередодні урочистостей, у ніч з п’ятниці на суботу, невідомі обмалювали стіну будинку з муралом антипольськими написами. Зокрема, як повідомляє «Укрінформ», вандали намалювали свастику, а також польські написи «стерти це» (usunac to), «Польська собача кров» у різних інтерпретаціях (Polska psa krew, Psa polski krew), «уніати не пройдуть» (Unia nie przejdzie) тощо.

За фактом нанесення написів розпочато кримінальне провадження. Про це повідомили у відділі комунікації поліції Києва. Слідчі кваліфікують дії зловмисників за статтею 161 Кримінального кодексу України – «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками». Слідчі розшукують осіб, причетних до правопорушення, за яке передбачено до п’яти років обмеження волі.

Після фіксації поліцією акту вандалізму комунальні служби Печерського району Києва усунули написи. Мурал пошкоджень не зазнав.

За інформацією PolUkrNike Air VaporMax