[15 березня 2017р.] Відкриття скверу імені Василя Стуса у Варшаві є символом братства, гідності та свободи поляків і українців

Варшава – У столиці Польщі відкрили сквер Василя Стуса. На урочистості, що зібрала понад 60 людей, був присутній міністр закордонних справ України Павло Клімкін, посол України в Польщі Андрій Дещиця та група політиків із варшавського самоуправління, що були ініціаторами події.

У лютому Рада міста Варшави підтримала ініціативу депутатів «Громадянської платформи» надати ім’я Василя Стуса скверу в центрі польської столиці. В обґрунтуванні рішення читаємо, що він є «українським поетом і опозиційним діячем», а також «полонофілом та речником польсько-українського єднання», – зазначив у розмові з Радіо Свобода голова клубу «Громадянської платформи» у Варшаві Ярослав Шостаковський.

Під час церемонії відкриття Шостаковський наголошував, що рішення ухвалювалося з усвідомленням напруження у взаєминах Польщі і України, коли «такі жести досить важливі». Депутат варшавського самоуправління також пообіцяв, що міська рада далі поширюватиме серед мешканців столиці інформацію про Василя Стуса, а у сквері додатково встановлять інформаційну вивіску про українського поета.

Відкриваючи таблицю з іменем нового скверу, міністр закордонних справ України Павло Клімкін подякував варшавським чиновникам, наголосивши, що це перше місто з-поміж європейських столиць, яке вкарбувало приклад життя Василя Стуса у свій простір.

Водночас польська публіцистка Іза Хруслінська зазначила, що біографія Василя Стуса є знаковою для України і Польщі, оскільки «він був людиною європейської культури».

Відкриття скверу Васила Стуса у Варшаві відбулося на тлі напруження у польсько-українських відносинах, зокрема плюндрування пам’ятників полякам і українцям щодо часів Другої світової війни по обидва боки кордону. Юрій Рейт, колишній голова Об’єднання українців у Польщі, вказує, що відкриття в польській столиці скверу імені Василя Стуса є одним із сигналів для поліпшення двосторонніх взаємин.

Під час церемонії відкриття учасники прочитали вірші Василя Стуса і посадили кущ калини – як «символ України в центрі Варшави».

Сквер Василя Стуса розташувався на перехресті Алеї Незалежності та вулиці Стефана Баторія. Поблизу Національна бібліотека Польщі та найбільший економічний університет країни – Головна торговельна школа.

Неподалік розташований сквер і пам’ятник Тарасу Шевченку, який, до речі, був відкритий у ці ж березневі дні рівно 15 років тому.Basketball Shoes