Команди київських політехніків посіли перше та друге місце в україно-японському змаганні з кібербезпеки Capture The Flag

1–2 жовтня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України спільно з Міністерством цифрової трансформації України та Міністерством внутрішніх справ і комунікацій Японії провели українсько-японське онлайн-змагання Capture The Flag (CTF).

Основна мета CTF-змагань – залучити молодь до сфери кібербезпеки. Під час таких заходів учасники здобувають практичні навички захисту інформації. Це сприяє підготовці нових фахівців у галузі.

У змаганнях взяли участь понад 600 учасників. Шляхом жеребкування організатори обрали 300 учасників CTF-змагання, щоб утворити 100 команд. Більшість з учасників – студенти технічних спеціальностей, майже порівну з Японії та України.

За результатами змагань переможцями стали 8 команд. 4 з них – українські. Команди студентів Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського (у складі: О. Бондаренко, Д. Кригін, Ю. Приходько, В. Дудуладенко, Д. Шанідзе, В. Бігуненко, В. Цема, Ю. Ладоня) вкотре підтвердили високий рівень кваліфікації, посівши перше та друге місце зі значним відривом від інших команд.

«Щиро вітаю київських політехніків з перемогою у міжнародних україно-японських змаганнях з кібербезпеки Capture The Flag (CTF)! Окремо дякую керівнику гуртка Миколі Ільїну, колективу та керівництву фізико-технічного інституту за високий рівень підготовки фахівців», – написав у телеграмі Ректор КПІ Анатолій Мельниченко.

Учасники змагання вирішували завдання з криптографії, зворотного інжинірингу, пошуку вразливостей вебзастосунків, мережевої безпеки, безпеки використання технологій ШІ, аналізу інформації з відкритих джерел.

«Були раді долучитись до організації цього CTF-змагання, яке вийшло дуже цікавим. Ми задоволені результатами та розглядаємо можливість проводити більше заходів для подальшої співпраці, обміну досвідом та розвитку талантів у сфері кібербезпеки, як в Японії, так і в Україні», – зазначив Директор Департаменту кіберзахисту Адміністрації Держспецзв’язку Ігор Мальченюк.

«У сучасному світі кібервійни та кіберзагрози можуть спричинити глобальні наслідки для національної безпеки та економічної стабільності. Тому поширення знань і навичок із кібербезпеки для протистояння зростаючим загрозам є пріоритетом. Для України особливо важлива співпраця з іншими провідними цифровими країнами, щоб впроваджувати передові практики для зміцнення нашої стійкості в умовах повномасштабного російського вторгнення. Саме тому ми підтримали українсько-японське CTF-змагання з кібербезпеки, щоб разом об’єднати експертів та молодих фахівців обох країн. Наша спільна мета — безпечний цифровий простір», – підкреслила заступниця Міністра цифрової трансформації України з питань європейської інтеграції Валерія Іонан.

Додатково за посиланням:
https://cip.gov.ua/ua/news/ukrayinski-komandi-peremogli-u-mizhnarodnomu-ctf-zmaganni1