ІНАУГУРАЦІЙНИЙ ЛИСТ B.O. ДИРЕКТОРА НАЦІОНАЛЬНОЇ АГЕНЦІЇ АКАДЕМІЧНОГО ОБМІНУ РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА ЗОФІЇ САВІЦЬКОЇ З НАГОДИ ПОЧАТКУ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО РОКУ 2024-2025

У Київському політехнічному інституті імені Ігоря Сікорського нещодавно добіг кінця перший місяць нового навчального року 2024-2025. Проте у Польщі, так само як у багатьох інших країнах Європи, навчальний процес у закладах вищої освіти розпочинається 1 жовтня. З нагоди інаугурації нового року навчання і наукових досліджень, в.о. директора Національної агенції академічного обміну Республіки Польща Зофія Савіцька звернулася з урочистим листом, зміст якого в перекладі українською мовою, наводимо нижче.

Шановне Панство!

«Найбільшим ризиком для інтернаціоналізації науки є припинення міжнародної співпраці» – ці слова Анн-Марі Фінеман, головного аналітика Шведської агенції з питань інновацій Vinnova, прозвучали під час ІІ Конгресу інтернаціоналізації, що був організований у Варшавському університеті Національною агенцією академічного обміну Республіки Польща (NAWA) спільно з Національним центром науки Республіки Польща. Ці слова вказують на необхідність відкритості попри безліч загроз, які несе сьогоднішній мінливий світ. Парадокс, що міститься в цих словах, відображає суть викликів, перед якими стоїмо на порозі нового навчального року 2024-2025.

Не маю сумнівів, що саме заклади вищої освіти є головним двигуном інтернаціоналізації в Польщі. Від дій академічних центрів залежить, чи та у який спосіб розвиватиметься міжнародна співпраця. Завдяки намаганням університетів, польська наука та система освіти можуть відігравати важливу роль на міжнародній арені, а студенти, аспіранти та науковці мають шанс користуватися досвідом і знаннями глобальної академічної спільноти.

Cаме заклади вищої освіти впродовж багатьох років є провідниками інтернаціоналізації та, вживаючи різноманітних заходів, намагаються підтримувати академічний і науковий обмін. Сподіваюся, що в новому навчальному році спільними зусиллями зможемо сформувати юридичне середовище, що забезпечить сприятливі умови для цієї діяльності. Ваші успіхи та досягнення є найкращим аргументом, щоб інвестувати в міжнародну співпрацю.

Бажаю всій академічній спільноті та зокрема, студентам, відваги встановлювати нові контакти та реалізувати амбіційні міжнародні проекти. Нехай цей новий навчальний рік принесе багато надихаючого досвіду, а міжнародна співпраця нехай стане фундаментом Ваших дій.

Всім Вам успіхів!

д-р Зофія Савіцька
В.о. директора Національної агенції академічного обміну Республіки Польща

https://nawa.gov.pl/nawa/aktualnosci/list-p-o-dyrektor-nawa-dr-zofii-sawickiej?fbclid=IwY2xjawFvzlpleHRuA2FlbQIxMAABHYitdacadH3_TRtR2ikcY9NOhgon83RhUBZo0Dw2P0it2agnLkVqKdTB2g_aem_kULbpEPBRv8gcW5JG5yhRA