КПІ у співпраці з фундацією Perspektywy провів міжнародну конференцію у бомбосховищі

За словами засновника польської освітньої фундації Perspektywy Вальдемара Сівінського (на світлині зліва), це була перша в його житті конференція, яку він відкрив у бомбосховищі. Захід відбувся у Києві 19-20 вересня 2024 року. Тема конференції: «Стимулювання економічного відновлення: масштабування досвіду цифрової освіти у вищих навчальних закладах».

Укриття було побудоване в підземних складах центральної бібліотеки Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського (КПІ). У ньому можуть розміститися до 600 осіб.

Студенти КПІ висунули ідею переобладнати підземний простір бібліотеки, щоб відповідати вимогам воєнного часу, запропонувавши концепцію «подвійного призначення» – щоб навіть під час повітряної тривоги його можна використовувати для викладання та/або проведення конференцій. Ректорат КПІ визнав це гарною ідеєю і зумів забезпечити скромне, але достатнє фінансування проєкту. Загалом, укриття на території кампусу КПІ, хоч і не є елегантними, але достатньо міцними, щоб вмістити 10 000 людей одночасно. Без цих укриттів було б неможливо проводити заняття в живу та готувати кваліфікованих інженерів.

Конференція в Києві була частиною проєкту Європейської програми Еразмус+ «Інкубація свободи – розвиток ІТ-компетенцій серед українських біженців війни, які проживають в країнах ЄС» (IFU), який протягом року реалізовувався міжнародним консорціумом на чолі з Perspektywy за участі таких партнерів, як Гданський університет (Польща), КПІ (Україна), Будапештський університет ELTE (Угорщина) та Університет ім. Томаша Бати в Зліні (Чеська Республіка).

Однак, що зробило рішення пана Сівінського поїхати до Києва ще більш значущим – незважаючи на занепокоєння його сім’ї та друзів щодо ризиків – так це його бажання особисто зустрітися з професором Анатолієм Мельниченком (на світлині праворуч). Обраний два місяці тому на демократичних виборах, професор Мельниченко зараз обіймає посаду ректора Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського – найкращого технічного університету України.

П’ятнадцять років тому Perspektywy та КПІ разом заснували Українсько-польський центр, який з того часу продовжує активно сприяти розвитку співпраці. Обидва партнери реалізували багато ініціатив – від конференцій та спортивних змагань до навчальних візитів в обидві країни. «Я радий, що новий ректор всесвітньо відомого КПІ має намір продовжувати та розвивати польсько-українську співпрацю», – заявив Вальдемар Сівінський.

Джерело:
https://www.facebook.com/waldemar.siwinski.3/posts/pfbid02LhmUotzxDF26LJJrFdmKXr7LMmfurVnam2JpgpdXbcET3CULrpMc4D175vAnnQUtl?notif_id=1726927360362121&notif_t=mention&ref=notif