14 ЖОВТНЯ – ДЕНЬ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ У ПОЛЬЩІ

14 жовтня у Польщі святкується День народної освіти, який традиційно вважається днем учителя та в ширшому розумінні – святом усіх працівників освіти.

Історія Дня народної освіти у Польщі пов’язана зі створенням Комісії народної освіти у 1773 році. Її заснували з ініціативи польського короля Станіслава Августа Понятовського. Метою створення цього органу була реорганізація освітньої системи Польщі, яка на той час повністю підпорядковувалася духовенству та була зосереджена на викладанні католицького богослов’я латинською мовою, приділяючи мало уваги іншим предметам. Діяльність Комісії народної освіти була спрямована на те, щоб польська освіта стала сучаснішою та ефективнішою, як цього вимагали поширені тоді в Європі ідеї Просвітництва. Комісія народної освіти була першим центральним органом влади у Польщі, який займався питаннями освіти та вважається першим «прототипом» міністерства освіти у Європі.

До складу Комісії увійшли представники відомих польських магнатських родин, як-от: Чарторийські, Потоцькі, Замойські. Серед найвидатніших діячів, які брали активну участь у роботі Комісії народної освіти, були письменники: Францішек Бєлінський, Юліан Урсин Нємцевич та науковці: Фелікс Орачевський, Анджей Ґавронський, Давид Пільховський, Ієронім Стройновський і Ґжеґож Пірамович.

Головними досягненнями Комісії було створення системи середньої освіти, видання шкільних підручників, а також розробка польської наукової термінології в таких галузях, як: фізика, математика, хімія, логіка та граматика. Комісія народної освіти також запровадила у школах заняття з елементами фізичної культури. Крім того, однією із найважливіших запроваджених змін було те, що в школах почали викладати польською мовою, оскільки раніше мовою навчання була латинь. Комісія народної освіти проіснувала до 1794 року, а через рік припинила своє існування польська держава.

День вчителя офіційно почали святкувати y Польщі із 1957 року. Свято було запроваджено під час Всепольської конференції вчителів у Варшаві. Тоді встановили, що святковим днем буде 20 листопада. У 1972 році, у зв’язку з прийняттям у Польщі «Хартії прав та обов’язків вчителів», День учителя перенесли на 14 жовтня. Нинішню назву «День народної освіти» свято польських освітян отримало в 1982 році, коли у Польщі затвердили так звану «Хартію вчителя».

14 жовтня у більшості польських навчальних закладів немає занять, а викладачі мають вихідний. У школах рішення про такий вихідний приймає директор та завчасно повідомляє про це батьків і вчителів. Завданням шкіл у цей день є забезпечення догляду за наймолодшими дітьми у групах продовженого дня.

У День народної освіти педагоги отримують різні державні нагороди та відзнаки. Міністр освіти та науки нагороджує вчителів золотими, срібними та бронзовими хрестами за заслуги, а також медалями Комісії народної освіти. Батьки та діти, за бажанням, можуть подарувати педагогам солодощі та квіти.