Конференція в Гданську по програмі “Солідарні з Україною”

12 та 13 травня у Гданську відбулася конференція «Солідарні з Україною». Подію організувала Національна агенція академічного обміну Республіки Польща спільно з Гданським університетом. Її метою було показати залучення представників польського наукового та академічного середовища у надання допомоги українцям. Під час конференції можна було дізнатися про різноманітні заходи та ініціативи, які були започатковані у зв’язку з нинішньою ситуацію в Україні. Це, зокрема, стипендіальна допомога, волонтерська діяльність, спільні дослідницькі проекти.

Подію відкрив ректор Гданського університету проф. Пьотр Степновський, спільно з керівницею Національної агенції академічного обміну Республіки Польща Гражиною Жебровською та заступником міністра освіти та науки Республіки Польща проф. Влодзімєжем Бернацьким. У дистанційному режимі до учасників конференції звернувся міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет. «Від імені всього нашого народу та кожного українця хочу подякувати полякам, польському уряду та представникам академічної спільноти за потужну підтримку» – сказав український урядовець.

У рамках трьох круглих столів обговорювалися питання підтримки студентів в умовах війни, визнання освіти та волонтерської допомоги.

Teмою одного з круглих столів була «Польсько-українська академічна співпраця: потреби, можливості, реалії». Її учасники наголосили, що це перша зустріч з моменту початку бойових дій в Україні, коли у колі представників академічної спільноти можна підвести підсумки дотеперішніх ініціатив і заходів та розпочати дискусію відносно наступних кроків. «З моменту початку війни не було ні однієї зустрічі, щоб у такому товаристві, під час безпосереднього спілкування можна було поговорити про справи, пов’язані з підтримкою Україні» – сказав ректор Гірничо-металургійної академії у Кракові проф. Єжи Ліс.

Протягом другого дня конференції один з круглих столів був присвячений програмам для науковців-біженців. Учасники говорили про форми підтримки під час війни та міжнародну співпрацю у цих надскладних умовах. «Хочемо створити центр досконалості спільно з лідерами з України, який буде готовий переїхати в Україну, щойно закінчиться війна» – сказав проф. Єжи Душинський – голова Польської академії наук. На роль грантів для тих, хто вертатиметься з Польщі до України після завершення війни звернув увагу проф. Мацей Жиліч – голова правління Фонду підтримки польської науки.

Під час двох днів дискусій було порушено чимало важливих питань. «Пам’ятаймо, що ця конференція – це не лише аналіз підсумків програм допомоги для біженців з України, це наступний етап дискусії, майданчик для розвитку ідей і сценаріїв на майбутнє» – сказала на завершення зустрічі Гражина Жебровська, директор Національної агенції академічного обміну Республіки Польща.

За інформацією Войцеха Зволінського