Відкриття пам’ятника проф. В. Свєнтославському і презентація Українсько-Польського Центру Відновлювальних Джерел Енергії у Київському політехнічному інституті

В головному корпусі КПІ 30 серпня 2013 р., відбулася церемонія відкриття пам`ятника видатному польському хіміку і фізику проф. Войчєху Сьвєнтославському, а також відбулася презентація Українсько-Польського Центру відновлювальних джерел енергії (ВДЕ), який до кінця року буде створено у Київській політехніці.

Відкриття пам`ятника проф. Войчєха Сьвєнтославського

1

В урочистості взяли участь віце-прем`єр-міністр України пан Костянтин Грищенко, ректор Київської політехніки пан Михайло Згуровський, Посол Республіки Польща в Україні пан Генрик Літвін, делегація керівництва Варшавської політехніки на чолі з ректором проф. Яном Шмідтом.
У склад польської делегації, яка взяла участь у відкритті пам`ятника, увійшли також: президент Освітнього фонду „Перспективи” Вальдемар Сівіньскі, голова Товариства польських випускників КПІ Януш Фукса, директор Наукової станції Польської Академії Наук у Києві проф. Генрик Шевчук, Віце-президент Головного правління AZS Адам Рочек та Генеральний секретар AZS Бартломєй Корпак. Присутнє було численне гроно професорів і студентської молоді з КПІ та інших ВНЗ Києва, а також представники польських національних товариств.

Після відкриття пам`ятника в КПІ відбувся польсько-український симпозіум на тему: „Войчєх Сьвєнтославскі – людина, що об`єднала Польщу і Україну”.

Пам`ятник видатному вченому було встановлено за ініціативою ректора КПІ проф. Михайла Згуровського, за підтримки Посольства Польщі в Україні, Варшавської політехніки і Освітнього фонду “Перспективи” i Товариства випускників „KПІ”.

2

Проф. Сьвєнтославскі є справжнім символом тісних зв`язків між польськими і українськими вченими. Він був випускником Київської Політехніки – одним із кільканадцятьох у період перед Першою світовою війною. Пізніше, у Польщі, він став ректором Варшавської Політехніки, членом Сенату і Міністром у справах релігії та публічної просвіти Другої Речіпосполитої. Є автором багатьох значних винаходів і відкриттів у галузі фізичної хімії, двічі його кандидатуру представляли на присудження Нобелівської премії.

Войчєх Сьвєнтославскі народився в 1881 р. у Кирилівці на Волині, шкільні і студентські роки провів у Києві.

3

Войчєх Сьвєнтославскі народився в 1881 р. у Кирилівці на Волині, шкільні і студентські роки провів у Києві. Навчався на Хімічному факультеті КПІ, завершив навчання в 1906 р., одержав звання інженера-технолога та посаду асистента в КПІ. У 1910 р. переїхав до Москви, де керував Термохімічною лабораторією Лугініна в Московському університеті. В 1918 році Сьвєнтославскі відмовився від професорської кар`єри в Москві і повернувся до Польщі, яка відроджувалася.В цьому ж році він розпочав наукову діяльність у Варшавській політехніці, узявши керівництво Кафедрою фізичної хімії, а невдовзі став деканом Хімічного факультету.

В період 1928-1929 рр. Сьвєнтославскі виконував функції ректора Варшавської політехніки. Науково-дослідницьку діяльність Войчєх Сьвєнтославскі поєднував із суспільно-політичною. В період 1935-1939 рр. був міністром у справах релігії та просвіти, до 1939 року був членом Сенату. Роки Другої світової війни провів у США, в 1946 р. повернувся до Польщі, де продовжував займатися наукою у Варшавському університеті і Варшавській політехніці. Його пам`ятають також як засновника і директора Інституту фізичної хімії Польської Академії Наук.

Презентація Українсько-Польського Центру відновлювальних джерел енергії

4

Цього ж дня 30 серпня ц.р. на території Київської політехніки пройшла презентація Українсько-Польського Центру вдосконалення технологій відновлюваних джерел енергії та енергоефективності, який, згідно з планом, до кінця поточного року розпочне свою роботу на Факультеті електроенергетики і автоматизації КПІ. Цей проект фінансується з коштів Польської технічної допомоги МЗС Республіки Польща в рамках Малих Грантів Посольства Республіки Польщі в Україні.

Головною метою проекту є створення і забезпечення функціонування спільного потужного науково-методичного осередку, в якому будуть проводитися дослідження світового рівня та розроблятися практичні впровадження у сфері відновлювальних джерел енергії.

В рамках проекту в київському навчальному закладі буде створено перший такого типу в Україні польсько-український центр, де українській науці надаватиметься підтримка з розвитку ВДЕ шляхом передачі досвіду, накопиченого польської наукою і технологіями. Центр буде представляти собою також площину для активізації співробітництва у вищеназваній галузі між Київською політехнікою і польськими ВНЗ.

З презентацією Центру присутніх ознайомив декан Факультету електроенергетики і автоматизації Олександр Яндульський, керівник Кафедри ВДЕ Степан Кудря і координатор проекту з польського боку, керівник Економічного відділу Посольства Польщі у Києві Бартош Мусяловіч.

Відкриття Центру заплановано на зламі 2013 i 2014 року.

5 6
7 8

(c) 2011 Ministerstwo Spraw Zagranicznych

Nike Shoes