Ювілей музею Опольської політехніки

Це єдина така колекція у світовому масштабі. За десять років Музей рентгенівських ламп Опольського технологічного університету зібрав понад 1400 експонатів з усього світу.
8 листопада, у річницю відкриття Вільгельмом Рентгеном рентгенівських променів, музей відзначає 10-річчя.

Це дуже хороша збірка, такого ефекту ніхто не очікував. Спочатку ми ставилися до цього як до пристрасті друга, допомагали йому, не думаючи, що колекція буде настільки вражаючою, – згадує Славомір Йозвяк, власник компанії NDT System.

Колись я назвала себе мамою цього проекту. Ґжегожу Єзерському потрібен був шматок металевого елемента лампи, щоб показати студентам під час занять. вирішив пожертвувати всю лампу, а потім Гжегож вирішив зібрати лампи. Перші роки збирав їх вдома. Думаю, що багато експонатів потрапили до музею завдяки тому, що Технологічний університет взяв їх під своє крило, – додає Славомір Йозвяк.

8 листопада 2010 року під час «Вечора з Рентгеном» тодішній ректор Опольського технологічного університету проф. Єжи Скубіс запропонував передати приватну колекцію доктора Гжегожа Єзерського до університету і таким чином відкрити політехнічний музей. Через рік музей був відкритий.

Я завжди вважав, що політехніка – це не тільки навчання і дослідження, але як хороший університет він повинен мати речі, які його відрізняють, наприклад, оркестр, хор, хороший спортивний клуб, але він також повинен мати щось у сфері популяризації науки. Ґжегож Єзерський показав, що вміє знаходити різні цікаві зразки рентгенівських трубок, раніше він писав для журналу «Młod Technik», який поширював результати наукових досліджень, ген поширення науки завжди був з ним. Я знав, що це відповідна людина для цього завдання, хоча ніхто не очікував, що цей музей так розвиватиметься, – каже проф. Єжи Скубіс.

Зараз у музеї зберігається понад 1400 різноманітних унікальних експонатів, подарованих компаніями з усього світу.

Найбільше експонатів ми отримали з Німеччини, США, Великобританії, Чехії, Словаччини, Австралії, а також Японії та навіть з Арабських Еміратів, – розповідає засновник музею д-р Гжегож Єзерський.

Спочатку музей займав лише одну кімнату, тепер дві кімнати заповнені обладнанням, а третя частково.

У нас є унікальні фотоапарати, єдині, які виробляли у Варшаві під час війни. Важко назвати найцікавіші, ті, що випущені дуже недовго, безперечно цінні, а їх у нас теж багато. Серед наших експонатів також можна побачити цікавинки, такі як пристрій, який виробляє рентгенівські промені на основі липкої стрічки, також маємо мініатюрні джерела, призначені для відправки в космічну місію, також маємо результати спроб запуску рентгенівського апарату. променевих трубок у Польщі у Військово-технологічному університеті, – каже д-р Ґжегож Єзерський .

Важливо, що цей музей унікальний не лише в національному чи європейському масштабі, а й у світовому. Такої колекції немає ніде у світі. Все це нам вдалося зібрати завдяки відданості та пристрасті доктора Ґжегожа Єзерського, – підкреслює проф. Марцін Лоренц, ректор Опольського технологічного університету, який зауважує, що вчені також використовують колекції музею під час написання наукових робіт.

8 листопада, тобто в річницю відкриття рентгенівських променів Вільгельмом Рентгеном, музей відзначає своє 10-річчя, яке відзначали в колі музейних кіл – зокрема університетських – та представників світу науки, місцевого самоврядування, промисловість і підприємства, пов’язані з рентгенівським випромінюванням.

АННА КУЛИНИЧ