Увага! Увага! Увага! З 23 січня по 15 лютого в Українсько-Японському центрі НТУУ “КПІ” відкрилась виставка художників села Петриківки

23 січня (пт) 2015 р. о 16:00 в Українсько-Японському Центрі НТУУ «КПІ» відкриється виставка, присвячена петриківському розпису.

На виставці будуть представлені «мальовки» (роботи на папері); картини на полотні; розписані рушники; тарілки; предмети побуту, що оформлені петриківським розписом; книги про петриківський розпис та інсталяція з петриківських пташок миру.

 Графік роботи виставки:
 23.01.2015 (пт) 16:00 – Відкриття виставки
 24 січня – 15 лютого  пн.-пт.: 11:00 – 19:00, сб.: 11:00 – 18:00
 нд. – вихідний
 Вхід вільний

А тих, хто хоче навчитися цьому неповторному мистецтву, ми запрошуємо 24 січня у суботу на майстер-клас, який проведе майстриня із самого центру петриківського розпису – с. Петриківка. Це унікальна можливість перейняти досвід справжнього майстра.

 Дата проведення: 24 січня (сб) 2015 Час проведення: 11:00 (група для японців), 13:00 (група для українців)
Вартість: 50 грн.
Необхідна попередня реєстрація за телефоном (044) 406 81 66 (кількість місць обмежена)

Петриківський розпис виник в Україні задовго до появи християнства і відігравав роль оберега. Люди вірили, що в красі є якесь чаклунство, духовна сила, і тому вікна і двері будинків і навіть одяг обрамляли магічним орнаментом, який захищав господарів. Ця стародавня традиція сотні років широко використовувалася в побуті українців, зокрема, у запорізьких козаків, і була популярна в 200х поселеннях південних районів Приазов’я, але збереглася тільки в старовинному козацькому селі Петриківка.

Прославилася ж Петриківка завдяки самобутньому декоративному розпису, який виник разом з першими поселенцями в другій половині XVIII століття. Вони почали будувати світлі глиняні хати, прикрашаючи їх кольоровою глиною, господині розписували свої хати квітковими візерунками. Розмальовували стіни, піч, зовнішній фасад будинку – все це створювало єдиний художній ансамбль.

Петриківські художники малюють переважно саморобними пензликами, зробленими з котячої шерсті (так звані «кошачки»). У сік рослин раніше додавали яєчний жовток, і цими природними фарбами господині розмальовували свої будинки всередині і зовні. Малюнки не були розраховані на довге життя. Раз на рік, під свято Великодня, все настінні розписи змивали і наносили нові.

На початку XIX століття полюбився Петриківці розпис поширився на предмети домашнього начиння – посуд, скрині, брички. Пізніше, коли у продажу з’явився папір, в Петриківці почали створювати так звані«мальовки» – картини на папері. До Києва свої роботи привезуть шість художниць: Галина Назаренко(с.Петриківка), Олена Ярмолюк (с.Петриківка), Ірина Кібець (с.Петриківка), Вікторія Шевченко (с.Петриківка), Тетяна Гарькава (с.Петриківка) та Наталія Малярчук (м.Львів). Всі вони – професійні художниці, які малюють у стилі «петриківка».

Кожна з них талановита та творча особистість. Ці художниці, крім традиційних картин у стилі петриківського розпису, оформили багато будівель, розташованих в різних куточках України та навіть у Грузії.

Так, наприклад, Галина Назаренко розписала церкву Святого Юрія в Києві і разом з Оленою Ярмолюк – каплицю у джерела Святого Пантелеймона в селищі Хутірське. Також у жовтні цього року Галина Назаренко та Ірина Кібець розписали церкву Святої Покрови під Києвом в селі Шевченково. А нещодавно петриківські майстрині розмалювали освітній коледж у місті Батумі (Грузія).

5 грудня 2013р. петриківський розпис було внесена до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Це велика подія для України, адже ЮНЕСКО цікавлять тільки ті досягнення людства, які народилися в давнину і передаються з покоління в покоління.

Куратор проекту: Ніна Бурневіч www.ninaburnevich.com +38 (050) 888 89 34, +38 (067) 193 13 50
Ukraine-Japan Center
406-81-66
236-69-79
406-80-47
406-80-48 (fax)
www.uajc.com.ua

Kids Running Shoes