Відкриття фотовиставки «Американець в Україні. Фотографії Жульєна Брайяна 1930-1959 роки»

На запрошення Посла Республіки Польща в Україні пана Бартоша Ціхоцького студенти і співробітники КПІ взяли участь у відкритті фотовиставки «Американець в Україні. Фотографії Жульєна Брайяна 1930-1959 роки», організованої Інститутом національної пам’яті України та Посольством Республіки Польща в Україні і за підтримки Київської міської державної адміністрації.

Відкриття виставки відбулося 21 вересня у парку Володимирська Гірка, біля пам’ятника Володимиру Великому. Виставка буде доступна для перегляду до 31 жовтня цього року.

Довідково:

Жульєн Брайян – американський документаліст і фотограф – понад сорок років зі своєю камерою та фотоапаратом відвідав десятки країн на п’яти континентах: у Європі, Азії, Африці та Америці.
Він також неодноразово бував у Польщі та у сьогоднішній Україні. У 30-х роках ХХ століття він збирав потрібні матеріали для своїх лекцій, спрямованих наблизити американцям різні куточки світу. У 1946 році він перевіряв, як Адміністрація допомоги та відбудови Об’єднаних Націй – УНРРА допомагає обом країнам відновитися після руйнувань війни.

У другій половині 50-х років він спостерігав за наслідками відлиги, а також шукав героїв своїх найвідоміших фотографій, зроблених в оточеній німцями Варшаві у вересні 1939 року.
Виставка включає фотографії, зроблені автором під час кількох відвідувань України в період з 30-х років ХХ століття до 1958 року переважно в Києві, Харкові, Одесі та в кількох місцях у Криму. У ній представлено образ довоєнного повсякденного життя мешканців України, а також неповторну чарівність міст, включаючи площі та вулиці, яких часто вже не існує.

Фотографії, зроблені одразу після закінчення Другої світової війни, показують масштаби руйнувань та труднощі життя мирного населення, а фотографії з 50 -х років показують період відлиги.

На паркані Посольства Республіки Польща в Києві на вулиці Ярославів Вал 12, в цей самий період можна подивитися виставку «Американець у Варшаві. Фотографії Жульєна Брайяна з вересня 1939», де представлені жителі польської столиці у перші тижні Другої світової війни.

За інформацією ДМС