Вітаємо з Днем народження!

Почесному доктору КПІ ім. Ігоря Сікорського п. Янушу Фуксі – 86!

23 вересня 2021 року виповнюється 86 років найщирішому другу нашого університету – пану Янушу Фуксі.

Пан Януш Фукса – випускник КПІ 1959 року. З лютого 1974 року очолює Секцію вихованців КПІ в Польщі. Він щорічно організовує семінари, зустрічі, поїздки до КПІ вихованців з Польщі, піклувався про підвищення кваліфікації польських випускників шляхом навчання в аспірантурі КПІ, захисту кандидатських та докторських дисертацій, проходження стажувань. Чотири доктори наук скористалися підтримкою Секції, 75 випускників пройшли стажування в рідному виші в 80-і роки.

Секція щорічно відзначає заслуги викладачів КПІ для інженерного розвитку своїх членів, для розвитку польської техніки. Починаючи з 1975 року, співробітники КПІ одержали 100 золотих знаків Головної технічної організації у Варшаві.

6 жовтня 2022 року Секції вихованців Київського політехнічного інституту в Польщі виповниться 100 років і вона продовжує активно служити благородній меті зближення народів України та Польщі. За підтримки Секції поновлено договори між кафедрами КПІ ім. Ігоря Сікорського та кафедрами  політехнік Польщі про наукову співпрацю, обмін стажистами та молодими співробітниками.

Враховуючи визначні наукові досягнення та вагомий особистий внесок у справу співпраці Секції вихованців Київського політехнічного інституту в Польщі та НТУУ «КПІ» 1 вересня 2014 року Вчена рада університету відзначила діяльність голови Секції доктора Януша Фукси присудженням йому звання «Почесний доктор НТУУ ’’КПІ’’».

Пан доктор Фукса протягом 47 років активно і зацікавлено продовжує співпрацювати і ділитися досвідом  з технічною молоддю України та Польщі, щорічно він відвідує Alma Mater кожного  1 вересня, виступає на Днях першокурсника КПІ і тепло вітає молоде покоління політехніків. Пан Януш активно співпрацює з газетою університету «Київський політехнік», де друкує свої спогади про навчання, подорожі, відомих польських випускниках КПІ та співпрацю Секції з рідним університетом.

«Київ став для мене другим рідним містом, тому я завжди радо приїжджаю сюди, НТУУ «КПІ» – особливий університет. І атмосфера тут особлива. Польща рада мати партнерські контакти з таким вишем. Упевнений, що вони з кожним роком посилюватимуться та виходитимуть на новий, значно вищий рівень, – завжди наголошує пан Фукса».

Особливої уваги заслуговує особистий внесок пана доктора Януша Фукси протягом 47 років в розвиток співпраці науково-освітньої сфери України та Польщі. На сайті Секції організовано віртуальну подорож по КПІ, надається інформація про досягнення та сьогодення рідного університету, проведені літературні конкурси та оформлено багатотомне видання «Спогадів із Києва», які присвячені зв’язкам польських випускників із КПІ, з Києвом і Україною. Пан Я.Фукса доклав багато зусиль, щоб 30 серпня 2013 року було урочисто відкрито в КПІ пам’ятник видатному польському хіміку і фізику, випускнику КПІ 1906 року професору Войцеху Свєнтославському.

Щиро зичимо доктору Янушу Фуксі міцного здоров’я, активного довголіття,
успіхів та натхнення в реалізації планів співпраці КПІ ім. Ігоря Сікорського та Секції вихованців КПІ в Польщі!

Українсько-Польський центр

https://www.facebook.com/groups/1648243738773490