40 молодих дослідників МАН взяли участь у міжнародній конференції 20-21 травня 2021 року

В рамках XХII міжнародної науково-практичної конференції «Відновлювана енергетика та енергоефективність у XXI столітті», приуроченої до 30 річниці Незалежності України, яка проходила 20-21 травня 2021 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського, відбулося 5-те засідання Молодіжної секції учасників МАН та молодих науковців у он-лайн відеоформаті на базі «Українсько-Польського Центру розвитку технологій відновлюваних джерел енергії та енергоефективності» кафедри Відновлюваних джерел енергії Факультету електроенерготехніки та автоматики.

З вітальним словом перед молодими науковцями виступили науковий керівник кафедри ВДЕ, чл.-кор. НАН України, д.т.н, професор, директор Інституту відновлюваної енергетики НАН України Кудря Степан Олександрович, який привітав молодих науковців, побажав їм успіхів на тернистому шляху наукових досліджень, натхнення та прагнення до нових звершень. З вітальними словами до молодих науковців звернулася Пещеріна Тетяна Вікторівна, заступник директора з навчально-виховної роботи МАН України, яка також побажала молоді успішних та гарних виступів на конференції. Також Тетяна Вікторівна щиро подякувала організаторам конференції за вже п’ятирічну плідну співпрацю з МАН та за підтримку талановитих учнів в їхніх стараннях.

Доповіді молодих науковців базувалась не лише на теоретичних, а й на практичних дослідженнях в сфері відновлюваної енергетики та енергоефективності. Практично всі матеріали проходили колективне обговорення учасниками засідання в форматі запитання-відповідь.

Хотілося б відмітити деякі роботи школярів в яких проведена значна науково-практична робота, що дозволила отримати хороший результат. Так робота Крикун Марії Вікторівни на тему «Самоорієнтована сонячна панель» (представницю Бориспільського центру технічної творчості «Евріка» під керівництвом Ренгевич Олексія Євгеновича). Робота направлена на підвищення ефективності використання енергії сонячного випромінювання, шляхом розроблення системи слідкування за Сонцем, що в кінцевому результаті дозволило збільшити відбір максимальної потужності від фотоелектричної системи і відповідно, збільшити виробіток електричної енергії при роботі на споживача.

Цікавою з точки зору ідеї по відношенню до навколишнього середовища та до розроблення нових будівельних матеріалів є робота Мартиненко Ярослави Максимівни на тему «Перспективи виготовлення сендвіч панелей з продуктів переробки текстилю» (представниці Миронівського центру дитячої та юнацької діяльності під керівництвом Паришкури Валентини Вікторівни).

В даній роботі досліджена можливість використання відпрацьованого текстилю для виробництва сендвіч панелей, які в подальшому можуть ефективно застосовуватись при будівництві. Показано, що по технічним характеристикам запропоновані панелі практично не поступаються класичним. В результаті обговорення даної роботи відмічена її важливість, а також обговорені можливі напрямки, дослідження яких може підсилити значущість отриманих результатів.

Досить змістовною по глибині дослідження представлена робота Сергієнка Назара Сергійовича на тему «Перспективи отримання біопалива з фітомаси міскантусу гігантського» (представника Кременчуцького ліцею №4 «Кремінь» під керівництвом Лєднєвої Наталії Юріївни та Дігтяра Сергія Вікторовича). В результаті досліджень встановлено, що додавання курячого посліду до міскантусу при отриманні біогазу дозволяє підвищити вихід біогазу. При обговоренні роботи відмічені можливості розширення асортименту коферментів, що дозволить залучити відходи курячої бійні до процесу отримання біогазу та підвищить безвідходність виробництва.

Загалом, результати своїх досліджень до Молодіжної секції конференції надіслали більше 40 школярів та молодих науковців з Закарпатської, Донецької, Полтавської, Луганської, Одеської, Дніпропетровської, Хмельницької та Київської областей, а також міста Київ.

По завершенню доповідей молодіжної секційної секції модератором було відмічено велику роботу виконану молодими науковцями. Крім того, відмічено значний вклад викладачів-наставників у заохоченні та стимулюванні талановитої молоді до наукових досліджень, за що їм висловлена особлива подяка та побажання подальших успіхів і нових хороших робіт та ще більшого бажання долучатися до такої роботи школярів. Учасники Молодіжної секції конференції нагороджені сертифікатами та подяками за участь у заході.

Василь БУДЬКО,
Зав. каф. ВДЕ, ФЕА, д.т.н.