Шопен, Норвід та Велика еміграція

У рік Ципріана Каміля Норвіда в рамках Клубу вчителів польської мови 17 квітня 2021 року (субота) о 10:30 за київським часом відбудеться віртуальна зустріч у Музеї Фридерика Шопена. Його організаторами є Національний інститут Фридерика Шопена, Музей Фридерика Шопена та Посольство Республіки Польща в Україні.

Норвід і Шопен зустрілися в Парижі в 1848 році. Поет був свідком останніх хвилин життя композитора та саме про це згадував у своєму знаменитому вірші «Фортепіано Шопена»: „Byłem u ciebie w te dni przedostatnie // niedocieczonego wątku – – // – Pełne jak mit”. Цей вірш закінчується описом знищення варшавського фортепіано Шопена під час Січневого повстання 1863 року. Завдяки Норвідові ця подія набула значення символу, а використаний поетом у цьому контексті вислів „ideał sięgnął bruku” увійшов до розмовної мови.

Перетинання життєвих стежок поета та композитора надихнуло на розповідь про Велику еміграцію та про спільне для всіх політичних фракцій прагнення відродити вільну Польщу, що знайшло своє відображення, зокрема, у поезії та музиці. У рік 100-ліття відновлення незалежності Польщі, реконструйоване за ініціативою Національного інституту Фридерика Шопена варшавське фортепіано Шопена, заграло знову, нагадуючи своїм витонченим звучанням про крихкість, але також про силу мистецтва.

Ведучими зустрічі будуть Павел Сєхович, Марек Лущик і Ганна Напюрковська. До участі в ній запрошуються всі охочі. Мовою заходу буде польська мова, її очікувана тривалість – 1,5 години. Участь безкоштовна.

Для реєстрації необхідно надіслати заявку на адресу електронної пошти: klubpl@msz.gov.pl, прохання вказати тему: „spotkanie z Wielką Emigracją”.

Щиро запрошуємо всіх охочих!