30-та річниця заснування Вишеградської групи

Шановні Колеги!
Ознайомтесь з історією створення Вишеградської групи.

30-та річниця заснування Вишеградської групиТридцять років тому, 15 лютого 1991 року, президенти Польщі, Чехословаччини та прем’єр-міністр Угорщини підписали у Вишеградському замку в Угорщині Декларацію про співпрацю Чеської і Словацької Федерацій, Республіки Польща та Республіки Угорщина щодо європейської інтеграції.

Декларація стала основою для широкої політичної співпраці між Польщею, Чехією, Словаччиною і Угорщиною та сприяла співробітництву і взаємному зближенню країн-учасниць. Першочерговою метою співпраці було повне відновлення державної незалежності, демократії та свободи, усунення проявів тоталітарної системи, побудова парламентської демократії, повага до прав людини і основних її свобод, створення ринкової економіки та повна інтеграція в європейську політику, включно із системою економіки, безпеки та законодавством. Символічною кульмінацією цього першого етапу, який відкрив нові горизонти для вишеградської співпраці, стало приєднання наших країн до Північноатлантичного альянсу, а пізніше – до Європейського Союзу.

На сьогодні держави Вишеградської групи, крім дружби та добрих сусідських зв’язків, єднає також усвідомлення спільних викликів щодо соціальних та економічних питань, розуміння цінності регіональної солідарності та свобода стосовно досягнення спільних цілей у європейській та зовнішній політиці.

З перспективи тридцяти років Вишеградська група стала не лише одним із символів нової, об’єднаної Європи та успішної політичної і економічної трансформації країн нашого регіону, а й прикладом ефективного формату регіонального співробітництва в рамках Європейського Союзу, що бере участь у формуванні його політики та зміцненні економічної конкурентоспроможності.

Проте V4 – це не лише політична співпраця. Одним із наших знакових інститутів є Міжнародний Вишеградський фонд, що діє з 2000 року, Фондом профінансувано майже 2400 стипендій та підтримано реалізацію майже 6000 проектів. Проекти неурядових організацій, органів місцевого самоврядування, науковців та митців, в першу чергу в наших 4 країнах, а також у країнах Східного партнерства та Західних Балкан.

Ми раді, що такий важливий ювілей для Вишеградської групи випадає під час польського головування в Групі, яке триває з липня 2020 року по червень 2021 року.

Джерело: Польський Інститут у Києві