З ПОЛЬСЬКОЮ МОВОЮ У СВІТ

Національна агенція академічного обміну Республіки Польща співпрацює з більш як 80-ма вищими навчальними закладами у всьому світі. Щороку в рамках програми «Викладачі польської мови як іноземної» агенція проводить набір фахівців, які відряджаються для роботи у закордонних ЗВО.

Викладач польської мови за кордоном здебільшого не обмежується проведенням дидактичних занять. Тому очікується, що він відзначатиметься не лише найвищим рівнем педагогічної кваліфікації, але також володітиме навичками та здібностями, необхідними для популяризації польської культури, історії та географії. Крім того, викладач польської мови як іноземної повинен бути відкритим для інші культури та готовим відповідати на незвичні виклики, а також відчувати своєрідну місію посла польськості за кордоном.

Національна агенція академічного обміну Республіки Польща перед набором викладачів проводить масштабну інформаційну акцію, в рамках якої розповідається про специфіку роботи викладача, а також про очікування та вимоги закордонних ЗВО, до яких він скеровується. Дедалі частіше викладання польської мови здійснюється не лише на філологічних факультетах та відділеннях слов’янських мов, але також у рамках програм гуманітарно-економічних спеціальностей.

Щороку під час рекрутаційної процедури, Національна агенція академічного обміну Республіки Польща відбирає найкращих та найбільш кваліфікованих фахівців.

Цього року агенція відрядить викладачів польської мови як іноземної до більш як 20 навчальних закладів, зокрема, в Україні, Білорусі, Бельгії, Боснії і Герцеговині, Хорватії, Китаї, Франції та США. Один з таких викладачів – пан Войцех Зволінський – з 2012 року навчає польської мови КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Всіх, хто розуміє польську мову, запрошуємо вислухати цикл радіопередач «З польською мовою у світ», який реалізує Польське радіо на замовлення Національної агенції академічного обміну Республіки Польща:

Сучасна “Вавилонська вежа”, тобто Центр польської мови та культури для іноземців “Polonicum”
https://www.polskieradio.pl/399/9064/Artykul/2662978,Wspolczesna-Wieza-Babel-czyli-Centrum-Jezyka-Polskiego-i-Kultury-Polskiej-dla-Cudzoziemcow-Polonicum

Викладачі польської мови як іноземної – послами польськості за кордоном
https://www.polskieradio.pl/399/9064/Artykul/2666309,Lektorzy-jezyka-polskiego-NAWA-ambasadorami-polskosci-za-granica

Феномен популярності вивчення польської мови, літератури та культури в азіатських ВНЗ
https://www.polskieradio.pl/399/9064/Artykul/2668769,Fenomen-popularnosci-studiow-polonistycznych-na-azjatyckich-uczelniach

Наступні передачі з цього циклу вже незабаром.

За інформацією Войцеха Зволінського