Запрошуємо до участі в проєкті “Кореспонденція мистецтв”

Шановні колеги! Посольство Польщі і Національний музей у Варшаві запрошують до участі в проєкті “Кореспонденція мистецтв”.

«Кореспонденція мистецтв» – це серія зустрічей зі спеціалістами, викладачами та кураторами Національного музею у Варшаві, які поведуть нас у подорож у світ мистецтва. Видатними творами польських митців з таких галузей, як живопис, скульптура, література, музика, театр та кіномистецтво, не тільки захоплювались у Польщі, Європі та світі, а й стали натхненням для наступних поколінь артистів.

Зустрічі відбуватимуться на комунікаційній платформі ZOOM польською мовою; при цьому, вестиметься переклад українською мовою, щоб навіть ті, хто ще не говорять вільно польською мовою, могли взяти участь у зустрічі.

У разі зацікавленості участю у проєкті потрібно зареєструватись через форму заявки доступну за посиланням: https://forms.gle/4F5RNNba61oHDTSNA. У відповідь Ви отримаєте підтвердження реєстрації, а пізніше – посилання на онлайн зустріч. Після кожного викладу передбачено час на обговорення.

Календар зустрічей

Дата
Зустріч
22 вересня 2020
Початок о 17:00
Античність і міфологія. Посилання, символи і стилізація – від просвітництва до XX століття.
Антична історія, а також міфологія була джерелом натхнення для художників різних епох. Міфологічні сюжети знаходимо не тільки у польському живописі, але й у скульптурі чи графіці. Протягом лекції ми задумаємося, чи ці твори були тільки ілюстрацією міфу, а може, вони віддзеркалювали глибші філософські, етичні чи естетичні міфи? Ми побачимо також, до яких постатей чи міфологічних тем найохочіше зверталися у польському мистецтві.
6 жовтня 2020
Початок о 17:00
Література раннього нового періоду у польському мистецтві – від Шекспіра до віршів єпископа Красіцького.
Чи польські художники надихалися драмами Шекспіра? Чи можливо знайти твори, що становили літературний відповідник натрунного портрету? Чи ренесансне та барокове світобачення, змальоване у польській поезії, співпадає із зображеним у мистецьких творах? Біля якої картини варто прочитати «Гімн до любові вітчизни» Красіцького? Лекція становитиме літературно-мистецьку подорож у пошуках взаємного натхнення і спільних тропів між польською та європейською літературою раннього нового періоду і мистецькими творами фондів Національного Музею у Варшаві.
27 жовтня 2020
Початок о 17:00
Література XIX століття і мистецтво – світ спільних проблем і зацікавлень.
Протягом зустрічі ми порівняємо твори польських поетів і письменників із вибраними картинами польських художників. Героями лекції будуть: Адам Міцкевич, Юліуш Словацький, Генрік Сенкевич, Болеслав Прус, Станіслав Виспянський, а також художники, натхнені їхньою творчістю (або займаються схожою тематикою), зачаровані їхніми літературними працями.
10 листопада 2020
Початок о 17:00
XX століття у польській літературі й мистецтві. Посилання і конфронтації.
Польське мистецтво XX століття – це посилання на традиції та аванґардні революції. Виникали чергові угрупування та течії, а художники писали програмні маніфести. Багато хто з них був одночасно художником, поетом чи творцем театрального мистецтва, як наприклад, Віткаций, Юзеф Чапський чи Тадеуш Кантор. Під час лекції вибрані мистецькі твори будуть порівняні з літературними текстами, що допоможе зрозуміти та правильно прочитати формальні експерименти й мову сучасного мистецтва.
24 листопада 2020
Початок о 17:00
Музичні інспірації у польському мистецтві.
Твори Фредерика Шопена чи народна музика, неодноразово ставали джерелом натхнення для польських артистів. Проте часом бувало навпаки: мистецький або літературний твір надихав композиторів. Лекція стане нагодою простежити вибрані музичні мотиви, присутні у польському мистецтві та літературі XIX століття.
8 грудня 2020
Початок о 17:00
Живописні кадри з картин у польських фільмах.
Натхнення живописом у фільмах – це не тільки схожі мотиви, фізіономічні типи чи костюми. Образи, разом зі змістом, складаються із формальних елементів, таких як, композиція, світло, колористика чи відображення реальності. Протягом лекції будуть обговорені формальні елементи з живопису, зокрема Яцека Мальчевського, Станіслава Виспянського, Максиміліана Ґєримського, Фердинанда Рущица чи Анджея Врублевського, творчість яких надихала режисерів під час постановки кадрів, настрою чи символіки сцен.

Спікери

Уршуля Круль (Urszula Król), історикиня мистецтва, лекторка, викладачка, куратор у Національному музеї у Варшаві. Авторка багатьох освітніх проєктів у мистецьких галереях і тимчасових виставках Національного музею у Варшаві. Вона готувала та координувала, зокрема регулярні майстер-класи для вчителів у музеї. Свою дидактичну пристрасть втілює у лекціях із історії мистецтва. У 2015 році була стипендіаткою Міністерства культури Франції у рамках програми “Profession Culture”.

Божена Писєвич (Bożena Pysiewicz), історикиня мистецтва, лекторка, куратор у Національному музеї у Варшаві, з яким співпрацює з 1996 року. Авторка й координаторка освітніх програм для постійних галерей і тимчасових виставок у Національному музеї у Варшаві та його відділу – Музею плакату у Вілянові. Ініціювала розвиток волонтерства у Національному музеї у Варшаві. Авторка новаторських проєктів у царині культурної освіти, що базуються на партиципаційних заходах, багаторазово нагороджених Варшавською нагородою культурної освіти, нагородою «Вєжба» (Wierzba) чи «Сибілією» (Sybillą). Тренерка та авторка шкільних модулів «Echocast», а також стипендіатка Міністерства культури та національної спадщини Польщі у царині поширення культури. Авторка публікацій і статей у галузі музеєзнавства та музейної освіти. Проводить регулярні майстер-класи як для учителів, музейних співробітників, так і для працівників сектору культури. Освітні заходи у Національному музеї у Варшаві і Музеї плакату будує завдяки використанню потенціалу фондів, а також широкому міжінституційному співробітництву.

Едита Рубка-Костира (Edyta Rubka-Kostyra), археолог, лекторка, доцент у Національному музеї у Варшаві, з яким співпрацює з 2000 року. Авторка багатьох проєктів і програм, реалізованих у постійних галереях і на тимчасових виставках Національного музею у Варшаві. Підготувала та координувала освітні програми для дітей, молоді та дорослих, зокрема курс історії мистецтва «Від пірамід до абстракції», «Мами у музеї». Вона здійснює численні заходи, що популяризують археологію й історію мистецтва, зокрема лекції, зустрічі, майстер-класи. Вона є співавторкою освітньої книжки для дітей «Очі в очі з мумією» („Oko w oko z mumią”).