Вибори в Польщі

Результати майбутніх президентських виборів у Польщі сьогодні не видаються такими однозначними, як це було ще місяць тому. Якщо раніше чинному главі держави Анджею Дуді пророкували перемогу вже у першому турі, то тепер на нього чекає запекла боротьба за президентське крісло. Причому, вона буде однаково складною, якщо до другу туру разом дудою пройдуть три різних опоненти. Про це свідчать результати соціологічного дослідження United Surveys для Dziennik Gazeta Prawna, передає Європейська правда.

Так, згідно даних Дуда дійсно має значну перевагу в першому турі, але вже недостаню аби святкувати перемогу достроково, як це прогнозувалось раніше. За нього готові проголосувати 41,2% респондентів. Кандидат від опозиційної «Громадянської коаліції» Рафал Тшасковський може отримати 27% підтримки, антисистемний кандидат Шимон Головня – 12%, Владислав Косняк-Камиш з Польської народної партії – 7%, Кшиштоф Босак з «Конфедерації» – 6,6%.

Утім у другому турі Дуді не варто сподіватись на легку перемогу. Хоча він перемагає майже в кожній конфігурації, його перевага мінімальна у трьох випадках і знаходиться в межах статистичної похибки. Якщо в другий тур вийде Рафал Тшасковський, він отримає 44,3%, Анджей Дуда – 44,5%. У поєдинку з Шимоном Головнею Дуда міг би розраховувати на 43,4%, а його конкурент – на 43,1%. У випадку зіткнення Дуди з Косняком-Камишем обоє кандидатів можуть розраховувати на 45,3% підтримки.

Нагадаємо, президентські вибори в Польщі, що мали відбутися 10 травня поштовим голосуванням, але їх перенесли через пандемію коронавірусу та спротив опозиції. Найближчим часом мають призначити нову дату виборів. Очкується, що вони відбудуться або 28 червня, або 12 липня.

Джерело: Практика влади