Наукові дослідження для створення розумної шкіри розпочато

Хамелеони відомі своєю здатністю змінювати забарвлення. Але цікаво те, що ми бачимо не зміну пігментів. Насправді зміни відбуваються в мільйонах мікроскопічних кристалів солі просто під шкірою хамелеона. Залежно від того, як вони розташовані, від їхнього розміру і хімічного складу, ці кристали можуть розсіювати світло різними способами.

«Коли світло потрапляє на кристали, хвилі однієї довжини поглинаються, а іншої — відбиваються, — пояснює американське інтернет-видання KQED у своїй публікації про те, як і чому хамелеони змінюють колір. — Зрештою перед нашими очима постає прекрасна багатобарвна веселка на шкірі хамелеона. Але насправді ми бачимо світло, яке відбивається від цих крихітних кристалів».

По суті, ці кристали надихнули на новий прорив у біомімікрії. Вчені з Університету Еморі створили розумну шкіру, яка змінює колір під впливом сонця і при цьому не змінюється в розмірах.

«Фахівці у сфері фотонних кристалів довгий час працювали над тим, щоб створити розумну шкіру зі змінним кольором для цілого ряду можливих застосувань, таких як маскування, хімічні сенсори і знаки проти підробок, — розповідає Халід Салаіта, професор хімії з Університету Еморі (м. Атланта, США). — Поки наша робота знаходиться на основному етапі, ми змогли встановити принципи нового підходу для подальшого дослідження і розвитку».

Відштовхуючись від попередніх експериментів створення розумної шкіри в лабораторії, Халід разом з докторантом Ісяо Дун розробили гідрогель із двома шарами (за аналогією з будовою шкіри хамелеона). Така структура володіє необхідною гнучкістю, яка потрібна для створення розумної шкіри, що змінює колір, але зберігає майже постійний розмір.

«Ми надали загальну схему, якою можна буде керуватися в майбутньому під час дизайну штучної розумної шкіри, — говорить Ісяо Дун. — До реального застосування ще далеко, але було чудово просунутися ще на крок вперед».

Джерело: THE EPOCH TIMES