Жінки і дівчата в науці – цікаві факти

11 лютого 2021 року відзначають Міжнародний день жінок і дівчат в науці. Пропонуємо ознайомитись з цікавою інформацією щодо цієї теми

Це нове свято – як зазначено в резолюції 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 2015 року.

Свято засновано “для того, щоб досягти повного і рівного доступу жінок і дівчаток до науки, а також забезпечити гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок і дівчат”.

На портретах “видатних науковців” у шкільних чи університетських кабінетах ми бачимо переважно чоловіків. Історія жінок-науковиць – це не просто історія досягнень. Це історія спротиву та боротьби, історія, що існує “незважаючи на”.

Цікаві факти про жінок у науці:

  • за даними Інституту статистики ЮНЕСКО, лише 28% науковців у світі – жінки;
  • в Україні серед науковців – 45% жінок;
  • Україна займає 12 місце за кількістю жінок-вчених в рейтингу серед 41 країни світу.

Жінки почали займатися наукою ще з давніх часів, зокрема, Гіпатія Олександрійська (математика, астрономія, механіка) 370-415 рр. була однією з найвидатніших вчених свого часу.

Однак жінки у науці в XXI столітті стикаються з дискримінацією та домаганнями. Жінки в галузях природничих, технічних, інженерних та математичних наук публікують менше наукових праць, отримують менші виплати за свої дослідження і не просуваються кар’єрними сходами так, як чоловіки.

Після народження дитини жінки в науці частіше стикаються з дискримінацією. За довгі проміжки відсутності активної наукової діяльності деякі установи штрафують своїх співробітників, понижуючи їх рейтинг. В одному британському університеті дослідили це питання і виявилося, що 100 % оштрафованих науковців є саме мами з маленькими дітьми.

Незважаючи на перешкоди, жінки від 300-х років нашої ери і до сьогодення своєю працею доводять, що жінка може все!

Детальніше за посиланням