Новини з Міністерства науки і вищої освіти Республіки Польща

Відбулося призначення членів Державної комісії з питань підтвердження знання польської мови як іноземної

Miністр науки та вищої освіти Республіки Польща Войцех Мурдзек започаткував 5 травня 2020 р. роботу Державної комісії з питань підтвердження знання польської мови як іноземної у новому складі, який працюватиме у 2020-2024 роках. “Зацікавленість польською мовою зростає та дедалі більше іноземців бажають підтвердити свій рівень володіння нашою рідною мовою”, – підкреслив міністр.

Зустріч відбулася у форматі телеконференції, і якій – крім міністра та членів Комісії – взяли участь представники Національної агенції академічного обміну Республіки Польща. під час цього дистанційного засідання було обрано нового голову комісії – проф. Вальдемара Мартинюка та секретаря Комісії – проф. Івону Яновську.

Державна комісія за питань підтвердження знання польської мови як іноземної

Koмісія є органом, який забезпечує правильне функціонування системи підтвердження знання польської мови як іноземної. До її завдань належать зокрема: оцінювання заявок на отримання дозволу на проведення державних екзаменів з польської мови; визначення екзаменаційних завдань; контроль якості оцінювання екзаменаційних робіт членами екзаменаційних комісій; регулярне проведення аналізу функціонування системи підтвердження знання польської мови як іноземної та надання міністру науки та вищої освіти рекомендацій з цих питань.

Miнiстр В. Mурдзeк: зростає зацікавленість польською мовою

“Попередній строк повноважень Комісії був складним періодом запровадження нових підходів – побудови нової системи підтвердження знання польської мови як іноземної. Зараз, після 4 років з дня впровадження нових правил можемо сказати, що деякі з них вимагатимуть модифікації. Проте сподіваюсь, що протягом нового строку повноважень Комісії, який саме розпочинається, матимемо можливість спокійно працювати над тим, щоб система сертифікації була сформована у такий спосіб, який задовольнить потреби всіх зацікавлених. На моє переконання, це найважливіше завдання, яке постає перед членами Комісії – особливо з огляду на те, що зацікавленість польською мовою стрімко зростає та дедалі більше іноземців бажають підтвердити свої знання нашої рідної мови”, – наголосив міністр Войцех Мурдзек.

Сертифікат про знання польської мови

Офіційним підтвердженням знання польської мови як іноземної є Сертифікат про знання польської мови, виданий – після складення екзамену – Державною комісією з питань підтвердження знання польської мови як іноземної. Сертифікати відповідають рівням володіння мовою, які були встановлені Радою Європи в документі Common European Framework of Reference for Languages: learning, teaching, assessment (CEFR) – у Європейській системі опису мовної підготовки, тобто A1, A2, B1, B2, C1 та C2.

Сертифікати з польської мови можна отримати у двох вікових групах: у групі, пристосованій до потреб дітей та молоді, а також у групі, пристосованій до потреб дорослих осіб.

Крім підтвердження знання польської мови, сертифікат надає іноземцеві суттєві переваги, напр. дозволяє отримати громадянство Республіки Польща (щонайменше на рівні В1) або безкоштовно вступати до державних вищих навчальних закладах на денну форму навчання з викладанням польською мовою (сертифікат щонайменше на рівні С1).

Склад комісії у 2020-2024 роках:
• Голова – Вальдемар МАРТИНЮК, Ягеллонський університет у Кракові,
• секретар – Івона ЯНОВСЬКА, Ягеллонський університет у Кракові,
• Ева БАДИГА – Гданьський університет,
• Анна ДОМБРОВСЬКА, Вроцлавський універистет,
• Анна ДУНІН-ДУДКОВСЬКА, Університет Марії Склодовської-Кюрі у Любліні,
• Катажина КЛОСІНСЬКА, Варшавський університет,
• Мажена МАКУХОВСЬКА, Опольський університет,
• Агнєшка МИШКА, Жешовський університет,
• Маріан ОРЛІКОВСЬКИЙ, Міністерство закордонних справ Республіки Польща,
• Уршула ПАПРОЦЬКА-ПІОТРОВСЬКА, Католицький люблінський університет, Міністерство науки та вищої освіти Республіки Польща,
• Беата ПЄТЖИК, Міністерство народної освіти Республіки Польща,
• Марек ШЛЯДОВСЬКИЙ – Міністерство культури та національної спадщини Республіки Польща,
• Йоланта ТАМБОР – Сілезький університет у м. Катовіце,
• Гражина ЗАЖИЦЬКА – Лодзинський університет.

Детальніше за посиланням