Художньому музею у Києві подарували унікальну колекцію

27 людей зі спільноти Alumni kmbs (групи РМВА-14, ЕМВА-27) та друзі викупили 222 рисунки першого ректора української Академії мистецтв і дарують ці роботи Національному художньому музею України.

Вперше в українській практиці меценати не просто передають музею один, кілька чи кільканадцять творів, а й дбають про подальше життя колекції, її дослідження, видання монографії за результатами дослідження. 1 березня музей, спільно з меценатами, оголосить відкритий конкурс для дослідників / дослідниць колекції.

У 2017 році у Національному художньому музеї України відбулася масштабна ретроспектива творчості митця – «Федір Кричевський. Майстер і Час». Тоді поруч із відомими та призабутими полотнами глядачі мали змогу побачити графіку митця – ескізи картин, студії натури, дизайнерські й архітектурні начерки. Переважну частину експозиції графіки на виставці складали рисунки зі збірки Ольги Гершуні, яка отримала великий архів Федора Кричевського у спадок від матері, Аріадни Павлівни, яка близько спілкувалася з удовою мистця, Наталею Кричевською, опікувалася нею в останні роки життя. Документальну частину, пов’язану з життям Федора Кричевського та його родини, пані Ольга Гершуні люб’язно подарувала музею у 2018 році.

У фондах NAMU було 35 одиниць графіки, 55 живописних робіт, архів художника і навіть мольберт Кричевського, а разом із подарованими графічними творами музейна збірка художника стане найрепрезентативнішою у світі.

Джерело: Вечірній Київ