Стипендіальна програма ім. Стефана Банаха

Метою стипендіальної програми ім. Стефана Банаха є підтримка соціально-економічного розвитку країн, що розвиваються через підвищення рівня знань та освіти громадян держав Східного партнерства, Центральної Азії та країн Західних Балкан. Це спільна ініціатива Міністерства Закордонних Справ і Національної агенції академічного обміну, що реалізується в рамках програми польської допомоги задля розвитку. Програма названа у честь Стефана Банаха – видатного польського математика, який був одним з творців львівської математичної школи та започаткував математичну дисципліну, яка називається функціональний аналіз. 

Програма надає можливість пройти навчання на ІІ ступені вищої освіти (денна форма навчання) за такими спеціальностями: iнженерно-технічні науки, сільськогосподарські науки, точні та природничі науки. Учасники програми отримають щомісячну стипендію Національної агенції академічного обміну на весь період навчання, а також звільняються від оплати вартості навчання у публічних вищих навчальних закладах, що перебувають у підпорядкування Міністерства науки та вищої освіти Республіки Польща.

Дана програма розрахована на громадян держав, що визначені Міністерством закордонних справ Республіки Польща як пріоритетні для участі у програмі, тобто: Білорусь, Україна, Вірменія, Азербайджан, Грузія, Молдавія, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан, Туркменістан, а також таких країн Західних Балкан: Албанія, Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Косово, Македонія та Сербія.  

Відбір кандидатів відбувається у порядку конкурсу за результатами співбесіди, яку проводить Екзаменаційна комісія, призначена Директором Національної агенції академічного обміну. До складу Комісії входять наукові співробітники польських вищих навчальних закладів. Кандидати, які успішно пройшли відбір, ознайомившись з освітньою пропозицією польських ВНЗ,  самостійно вибирають навчальний заклад, у якому бажають навчатися, а також спеціальність, за якою здобуватимуть освіту. 

За більш детальною інформацією можна звертатися до провідного фахівця Департаменту програм для студентів Національної агенції академічного обміну Республіки Польща:

Александра Длугош

aleksandra.dlugosz@nawa.gov.pl
тел. +48 22-390-35-21

Додаткову інформацію можна також отримати за посиланням:
https://nawa.gov.pl/studenci/studenci-zagraniczni/program-stypendialny-im-stefana-banacha