Фредерік Шопен – великий польський композитор

«Фредерік Шопен – великий польський композитор та піаніст, один із самих визначних музикальних геніїв та віртуозів-виконавців»

Фредерік Францишек Шопен народився 22 лютого 1810 року (204 роки назад, по іншим даним 1 березня 1810 року) в Желязовій Волі під Варшавою. Він жив в музичному середовищі і в 5 років вже самостійно виконував нескладні п‘єси. Його першим педагогом був відомий музикант В.Живний – талановитий, чуйний вихователь, який виховав у свого учня хороший музичний смак та любов до музичної класики.

Шопен успішно закінчив ліцей та Вищу школу музики, де його заняттями керував композитор І.Ельснер. Протягом навчання Фредерік написав особисто багато фортеп’янних творів. Він багато виступає і слухачі визнають його найкращим піаністом Польщі. Критики високо оцінювали його творчість, а дами – прекрасні шляхетні манери. Шопен багато подорожував по Європі з концертами та писав нові музичні твори.

З 1831 року Шопен постійно жив у Парижі, дивував вишукану паризьку публіку своїми оригінальними мазурками та полонезами – жанрами, в яких знайшли відображення слав’янські танцювальні ритми та гармонія польського фольклору. Сучасники захоплювались Шопеном як піаністом-віртуозом, особливо, коли він виконував свої музичні твори.

В самих значущих творах Шопена паризького періоду домінують героїко-драматичні образи, музика насичується глибиною переживань та почуттів, силою та широтою образів. Трагічною кульмінацією в творах Шопена став відомий «Похоронний марш».

1838 -1846 роки – період найвищого розквіту творчості композитора. Саме в цей період були створені найдовершеніші та значущі його твори в різних жанрах фортеп’янної музики. Концертував він значно менше, виконував свої нові твори в вузькому колі друзів, весь час присвячуючи композиторській діяльності.

Останні роки життя Шопена були ускладнені важким матеріальним становищем та хворобою легенів. Він майже не пише , а свій останній концерт Шопен давав восени 1848 року у Лондоні на користь польських эмігрантів.

Творчість Шопена – одне з найбільших досягнень польської та світової музичної культури, яка вплинула на багато поколінь музикантів. Шопен був неперевершеним мелодистом, його композиторська техніка відрізняється від прийнятих в його епоху правил та прийомів. Ним написані більше ніж півсотні мазурок, три фортеп’янні сонати, він – автор декількох балад, особливо популярні його вальси.

Багато відомих артистів та літераторів того часу були шанувальниками Шопена: композитори Ференц Ліст, Роберт Шуман, Фелікс Мендельсон, Адольф Мейербер, Ігнац Мошелес, Гектор Берліоз, співак Адольф Нуррі, поети Генрих Гейне та Адам Міцкевич, художник Ежен Делакруа, журналіст Агатон Гіллер та багато інших.

День музики Шопена в Києві

Олена Тарасюк, Ганна Біднюк