Ягеллонський університет відкрив нову спеціальність освітніх ступенів бакалавр і магістр

З нового академічного року на кафедрі українознавства Ягеллонського університету відкрито нову спеціальність освітніх ступенів бакалавр і магістр – “Польсько-українські  дослідження”.

Заняття проводитимуться двома мовами – українською та польською (на бакалавраті всі заняття проводяться обраною мовою – польською або українською, паралельно з інтенсивним вивченням другої мови. На магістратурі у перший рік навчання заняття проводяться основною обраною мовою). Мову навчання студент обирає під час вступу до університету. Заняття на останньому році навчання (як бакалаврату, так і магістратури) проводяться польською мовою.

Важливим є представлення польсько-українських відносин на різних рівнях: міжнародному, суспільному, історичному, культурному, а також місцевому.

Історія Центрально-Східної Європи знаходиться в центрі дослідницьких і пізнавальних інтересів програми польсько-українських досліджень, насамперед у контексті міжнародних відносин з реалізацією новітніх політичних концепцій та конкретних програм, запропонованих Україною та для України країнами Європейського Союзу.

Реалізація програми також має на меті максимально глибоко зрозуміти проблеми прикордонного регіону не тільки з географічної точки зору, а в першу чергу як простір, у якому взаємодіють і взаємозбагачуються різні культури, національності, етнічні групи, меншини. Студенти вивчають міграційні процеси та його вплив на сучасне суспільство.

Програма досліджень має міжнародний та міждисциплінарний характер, метою якого є представлення максимально повної картини польсько-українських відносин у контексті змін, що відбуваються в Центрально-Східній Європі.

Студенти також вивчають архітектуру та мистецтво, зокрема іконографію, вплив мови, культури, національної пам’яті, символічного простору та засобів масової інформації на трансформацію громадського простору в Польщі та Україні.

Програми бакалаврату і магістратури, що реалізуються на кафедрі українознавства, дають знання, які дозволяють нашим випускникам працювати експертами та радниками в культурних установах, брати участь у торгових відносинах з Україною, працювати дипломатами, активістами місцевого самоврядування, політиками, перекладачами з польської мови на українську та з української на польську, а також діловими партнерами польсько-українських компаній.

Джерело: Газета “Дзеннік Кийовски”