«З ними все гаразд»: на даху Нотр-Дам де Парі розводять бджіл

На даху собору Парижської Богоматері з 2013 року живуть бджоли. Фахівці переживали, що пожежа в квітні 2019 року знищила не тільки дах і шпиль Нотр-Даму, але і зруйнувала вулики — на щастя, це не так.

«Бджоли Нотр-Даму, чиє спасіння з аду виглядало як чудо, процвітають і зберігають енергію, щоб влітку нанести меду — точнісенько так, як вони робили кожного року з тих пір, як поселились на даху ризниці», — сповіщає The Guardian.

«Спочатку влада хотіла, щоб ми прибрали вулики, але вони пережили катастрофу разом [з собором], і вони все ще там, так що здається більш розумним залишити їх у спокої», — відмічає бджолярка Сибіл Мулен.

Доступу у собор все ще немає, але Мулен вдалося попасти до трьох вуликів на даху ризниці. В кожному з таких вуликів живе від 30 до 45 тисяч бджіл. «З ними все гаразд», — підтвердила вона виданню.

Бджіл, скоріше за все, спасло те, що вулики розташовані на 30 метрів нижче основного даху, на даху ризниці з південної сторони собору. Спочатку фахівці боялися, що, хоча вогонь і не заторкнув вулики, бджіл могла вбити висока температура. Прийшлось пересвідчитись, що з ними дійсно все нормально. Ті, хто займалися охороною собору після пожежі, прислали бджолярам записи. Фахівці розгледіли кульки пилку на лапках у бджіл, а це означало, що ті запасались білком для потомства.

В липні минулого року з трьох вуликів вдалось зібрати 66 килограмів меду. Зразки відправили на аналіз в канадські лабораторії, щоб перевірити, чи не має в меді свинцю.

В січні 2020-го Сибіл Мулен знову перевірила вулики і була задоволена: «Бджолині сім’ї ведуть себе нормально. Вони не дуже активні в цю пору року, але так і повинно бути».

Вулики з бджолами є не тільки на даху собору Парижскої Богоматері, але на дахах інших відомих споруд міста: Парижскої опери, музею Орсе, Великого палацу, театру «Комеді Франсез».

Джерело: The Guardian