60-річний ювілей британського біт-рок-гурту «Бітлз»

В 2020 році все прогресивне людство святкує 60-й день народження легендарного гурту «Бітлз», музичні твори якого і сьогодні мають мільйони шанувальників на всіх континентах світу. Сьогодні ми нагадаємо читачам історію цього гурту та найкращі його творчі доробки.

«Бітлз» (англ. The Beatles) — британський біт-рок-гурт, створений 1960 року в Ліверпулі. Найзнаменитіший та найпопулярніший музичний гурт за всю історію людства. Також один з найуспішніших, з комерційної точки зору, музичних гуртів в історії популярної музики. Кількість проданих платівок гурту перевищує один мільярд примірників, що є рекордом світової музичної індустрії. 15 альбомів гурту «Бітлз» очолювали хіт-паради Великої Британії — це більше, ніж у будь-якого іншого виконавця.

До першого складу ансамблю входили: Джон Леннон (вокал, ритм-гітара), Пол Маккартні (вокал, ритм-гітара), Джордж Гаррісон (вокал, соло-гітара), Стюарт Саткліфф (бас-гітара) і Піт Бест (ударні). 1961 року Саткліфф залишив гурт, і місце бас-гітариста зайняв Маккартні.

Група почалась з об’єднання Маккартні і Леннона в 1956 році; Харрісон приєднався в 1957 році, а Стю Саткліфф і Піт Бест пізніше.

В 1960 році групу було названо «Бітлз». В 1962 році вони підписали контракт на запис і замінили Піта Беста на Рінго Старра (Сатклифф покинув групу в 1961 році).

Випуск в 1962–63 роках таких пісень, як «Please Please Me» та «I Want to Hold Your Hand», зробили Бітлз самою популярною рок-групою Англії, а в 1964 році  «Beatlemania» підкорила  США. Спочатку натхнені  Чаком Беррі, Елвісом Преслі, Маленьким Ричардом і Бадді Холлі, серед інших, їх прямі, енергійні пісні піднесли групу на вершину поп-чартів. Їх харизма і молодість, довге волосся і одяг впливали на молодь. Їх експерименти з галюціногенними наркотиками та індийскою містикою мали послідовників серед молоді. Музиканти брали участь також в політиці світу.

З 1965 по 1967 рік музика «Бітлз» швидко розвивалась , ставала складнішою, різноманітнішою і досконалішою – від балад, таких як «Yesterday», до психоделічного хард-року «Tomorrow Never Knows».

Їх публічні виступи закінчились в 1966 році. Такі альбоми, як «Rubber Soul» (1965), «Revolver» (1966) та «The Beatles» («White Album», 1968) внесли нові тенденції в рок. В 1967 році вони випустили «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band». Митці у своїх творах почали використовувати електронну музику.

Музиканти «Бітлз» знімались у фільмах «A Hard Day’s Night» (1964) та «Help!» (1965).

Музиканти приймали активну участь у суспільному житті і мали шалену популярність, їх концерти відвідували тисячі шанувальників. .

Група «Бітлз», її твори сяють яскравою зіркою на музичному Олімпі світу і через 60 років поспіль.

Ушанування пам’яті

Упродовж 1983 — 1984 років на честь кожного з чотирьох учасників гурту було названо малі планети — 4147 Леннон, 4148 Маккартні, 4149 Харрісон, 4150 Старр, а 1998 року на честь усього гурту була названа мала планета 8749 Бітлз.

5 грудня 2015 року, до 50-річчя з дня, коли «Бітлз» відіграли свій останній концерт у рідному місті Ліверпулі, відбулося відкриття пам’ятника знаменитій «Ліверпульській четвірці». Бронзові скульптури музикантів мають натуральний зріст і важать 1,2 тонни. Скульптурна композиція виконана за фотографією «Бітлз» 1963 року. Автор монументу, встановленого на ліверпульській набережній Pier Head—   – скульптор Енді Едвардс. Пам’ятник відкрила сестра Джона Леннона — Джулія Бейрд.

Джерело: Вікіпедія, Британська енциклопедія