Враження учасниць конференції “Freedom and Authenticity” у Гданську

За запрошенням наукового комітету “InMind Support” ми мали чудову можливість відвідати Міжнародну міждисциплінарну конференцію “Freedom and Authenticity” (“Свобода та автентичність”), де свої доповіді представляли науковці з Польщі, США, Румунії та Білорусі. Тематичний спектр проблематики конференції торкався цілої низки гуманітарних наук – філософії, літератури, культурології, психології та соціології. Наприклад, доктор Пауліна Клос-Червінська з Інституту філософії Університету Зеленої Гори представила масштабне узагальнення поняття індивідуальності у сучасній філософській думці, а магістр гуманітарних наук Марлена Хетьман з  факультету гуманітарних наук Університету Миколая Коперника у Торуні розглянула концепт вразливості та причини його негативізації у сучасному дискурсі. А дослідники за програмою Фулбрайту з університетів США та Румунії Кайл Костенко та Колін Катлер представили унікальний культурологічний проект, що складається з вивчення феноменів сучасної американської культури та впровадження наукових досліджень у неї. Так, їхній пісенний та сценарний проект присвячений вивченню історії злочинів США проти інших країн та розповідей про них у доступній формі – піснях та театральних постановках.

Наш виступ “Методологія контент-аналітичних досліджень у підвищенні медіаграмотності фахівців в умовах гібридної війни” викликав жваве обговорення серед іноземних колег. В ньому ми приділили особливу увагу нетиповому для гуманітарних наук математичному методу визначення штучності/природності інформаційних хвиль – вейвлет-аналізу. Американські дослідники додали, що надзвичайно цікаво було б виміряти поширення інформації про імпічмент президента Трампа, щоб оцінити його з цієї точки зору.

Крім участі у конференції ми мали можливість трохи познайомитися з пам’ятками міста – головною ратушею, будинком Упхагена, історичним центром, цистерціанським абатством в Оліві. Також прослухали чудову екскурсійну програму від нашої землячки, випускниці факультету філософії ДонНТУ Галини Зеленяк під час прогулянки частиною агломерації Тримісто (разом із Гдинею та Гданськом) – курортним містечком Сопот. Тут  розташований найдовший у Європі дерев’яний морський пірс довжиною 515,5 метрів, а також Сопот знамените своїм Кривим будинком. Тож ця подорож збагатила нас не тільки емоціями від пізнавального наукового спілкування з іноземними науковцями, а і познайомила нас з історією чудового польського міста Гданськ.

Тетяна Фісенко, Ольвія Гусак, доценти Видавничо-поліграфічного інституту