Орфографічний конкурс з польської мови у Івано-Франківську

15 листопада 2019 в Прикарпатському університеті за підтримки Посольства Республіки Польща в Києві відбувся Х Всеукраїнський конкурс з орфографії польської мови. В конкурсі взяли участь 39 студентів, які вивчають польську мову в 22 вищих навчальних закладах України. Організаторами цього заходу були Центр полоністики та кафедра слов’янських мов ПНУ ім. В.Стефаника та Академія ім. Яна з Парадижа у Гожові-Великопольському (Республіка Польща).

В урочистому відкритті конкурсу взяли участь зокрема: ректор ПНУ ім. В.Стефаника проф. Ігор Цепенда; ректор Академії імені Яна з Парадижа в Гожові-Великопольському проф. Ельжбєта Скорупська-Рачинська; радник Посольства Республіки Польща в Україні Ева Матушек-Загата; консул Генерального Консульства Республіки Польща у Львові Рафал Коцот; представники Академії ім. Яна з Парадижа в Гожові-Великопольському: радник ректора Академії Галина Ухто та проректор з роботи зі студентами Пшемислав Словінський; представники ПНУ ім. В.Стефаника: директор Центру полоністики доцент Олена Пелехата; декан факультету філології Роман Голод, завідувач кафедри слов’янських мов проф. Микола Лесюк.

У своїй промові ректор ПНУ ім. В.Стефаника проф. Ігор Цепенда наголосив, що орфографічний конкурс є однією з багатьох добрих традицій співпраці не лише Прикарпатського університету та його польських партнерів – Академії імені Якуба з Парадижа в Гожові Великопольському, а й українських університетів. Він також відзначив велику зацікавленість студентів у вивченні польської мови та участю у конкурсі. Також, за словами ректора, важливою є об’єктивність конкурсу, адже за 15 років його проведення не було жодної апеляції від учасників щодо результатів оцінювання робіт. Ректор подякував польським колегам за плідну партнерську співпрацю і побажав студентам успішних результатів у конкурсі.

Конкурс полягав у написанні диктанту польською мовою. Текст диктанту написала особисто голова журі конкурсу проф. Ельжбета Скорупська-Рачинська.  Він мав форму оповідання та складався із багатьох слів з різною складністю. Проф. Рачинська-Скорупська зазначила, що цей диктант не містить багато складних слів,  але в ньому є начебто прості слова, які складаються у складні. Тому учасникам необхідно було показати свої уміння пов’язати прості слова у складні. В основу змісту диктанту лягли спогади студентки з Прикарпаття, яка навчалася у Польщі.

За результатами оцінювання робіт переможницею XV Всеукраїнського конкурсу з орфографії польської мови стала Дарина Сліпчук, студентка Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Друге місце посіли – Юлія Балаж, студентка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Аліна Дьяконова, студентка Львівського національного університету імені Івана Франка. Третє – Анастасія Хоменко, студентка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника; Ірина Свіста, студентка Харківського національного університету імені В.Каразіна; Валерія Палій, студентка Черкаського національного університету імені Б.Хмельницького. КПІ ім. Ігоря Сікорського представляли студентки Факультету лінгвістики Катерина Ігнатова та Христина Галицька, які посіли 12 та 14 місця відповідно.

Усі учасники конкурсу отримали грамоти та призи. Переможницю та призерів конкурсу нагородили цінними подарунками та сертифікатами на безкоштовне навчання в Академії імені Якуба з Парадижа в Гожові Великопольському. 

Крім того, під час моменту нагородження ректор ПНУ ім. В.Стефаника, проф. Ігор Цепенда вручив Подяки за багаторічну партнерську співпрацю радниці ректора Академії імені Якуба з Парадижа в Гожові Великопольському Галині Ухто та проректору з роботи зі студентами цієї Академії Пшемиславу Словінському, а також пам’ятну нагороду ректору Академії імені Якуба з Парадижа в Гожові-Великопольському проф. Ельжбеті Скорупській-Рачинській.

Войцех Зволінський, викладач польської мови