У Полтаві відбудеться IV Форум ректорів технічних університетів Польщі та України

24 – 26 жовтня 2019 року на базі Академії технічних та гуманітарних наук в м. Бєльсько-Бяла (Польща) відбувся ІІІ Форум ректорів технічних університетів Республіки Польща та України, організований Конференцією ректорів технічних університетів Республіки Польща (KRPUT) та Радою ректорів технічних закладів вищої освіти України.

Під час Форуму відбулося спільне засідання українських та польських ректорів технічних університетів, на якому розглянуто найактуальніші проблеми розвитку міжнародного співробітництва між закладами вищої освіти Республіки Польща та України.

Україну на Форумі представляла потужна делегація керівників тринадцяти закладів вищої освіти (Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Національний університет «Львівська політехніка», Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, Національний університет «Запорізька політехніка», Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», Івано-Франківський національний технічний університету нафти і газу, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Черкаський державний технологічний університет, Національний університет харчових технологій, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Луцький національний технічний університет).

Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка на форумі представляла делегація на чолі з ректором університету, професором Володимиром Онищенком, у складі проректора з наукової та міжнародної роботи Світлани Сівіцької та директора Полтавського коледжу нафти і газу ПолтНТУ Любові Шумської.

Розпочали роботу ІІІ Форуму ректорів технічних університетів Республіки Польща та України президент Конференції ректорів технічних університетів Республіки Польща, ректор Краківської гірничо-металургійної академії ім. С. Сташіца професор Тадеуш Сломка, президент Конференції ректорів академічних шкіл Польщі (KRASP), ректор Варшавської політехніки, професор Ян Шмідт та ректор НУ «Львівська політехніка», професор Юрій Бобало.

У рамках панельної дискусії «Співпраця польських та українських технічних університетів у галузі освіти» ректор ПолтНТУ, професор Володимир Онищенко виступив на тему «Інтернаціоналізація в контексті співпраці освіти, науки і бізнесу».

«Презентував результати багаторічного міжнародного співробітництва із закладами вищої освіти Республіки Польща, зокрема досвід багатовекторної співпраці в галузі освіти, науки, бізнесу та міжкультурного діалогу. ПолтНТУ має спільні програми «подвійних» дипломів, академічної мобільності, стажування, міжнародні літні школи та культурні обміни, учасниками яких за останні роки стали більше 200 студентів та науково-педагогічних працівників університету», – розповів ректор, професор Володимир Онищенко. – «Переорієнтація на міжнародний ринок, співпраця з реальним бізнесом, пошук інвестицій, запровадження інновацій – це основні виклики сьогодення як для України, так і для Польщі. Саме тому в університеті протягом багатьох років реалізується успішна формула «освіта+наука+бізнес+влада». Учасники форуму високо оцінили презентовані результати нашого співробітництва та акцентували на активних міжнародних позиціях Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка». Окрім активної співпраці з кращими польськими технічними університетами, у ПолтНТУ діє українсько-польський центр, на базі якого студенти та викладачі майже два роки поспіль вивчають польську мову.

Ректор ПолтНТУ, професор Володимир Онищенко провів робочі зустрічі із багаторічними та новими польськими партнерами: ректором Білостоцької політехніки, професором Лехом Дзенісом, ректором Познанської політехніки, професором Томашем Лодиговскі, ректором Краківської гірничо-металургійної академії ім. С. Сташіца професором Тадеушем Сломкою, ректором Варшавської політехніки, професором Яном Шмідтом, ректором Академії технічних та гуманітарних наук в м. Бєльсько-Бяла, професором Ярославом Яніцкі, головою акредитаційної комісії технічних університетів Республіки Польща, професором Богданом Мацуковим та президентом Польської освітянської фундації «Perspektywy» Вальдемаром Сівінські. Партнери обговорили перспективні напрями співпраці та нові цікаві міжнародні проекти.

Під час форуму учасники розглянули також актуальні питання співпраці польських і українських технічних університетів у галузі освіти та інновацій, роль акредитації у формуванні міжнародної позиції та формування лідерських позицій серед студентів польських та українських університетів – з особливим акцентом на ролі студенток (гендерний аспект).

У підсумку до резолюції Форуму внесли рішення провести у 2020 році наступний – ІV Форум ректорів технічних університетів Республіки Польща та України у Полтаві, саме на базі Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка.

Джерело