У Києві з’явиться меморіальна дошка Єжи Ґєдройцю

Безымянный23 березня комісія з питань встановлення пам’ятних знаків при КМДА погодила встановлення меморіальної дошки польському мислителю Єжи Ґєдройцю на фасаді будинку №10 по вул. Волоській на Подолі.

“Звернення Посольства Республіки Польща в Україні щодо вшанування пам’яті Єжи Ґєдройця було підтримане одноголосно. Подібного роду одностайність в ухваленні рішень члени комісії проявляють рідко, хіба що при вшануванні героїв сучасної Російсько-української війни. Однак, бувають винятки і для іноземців, як, до прикладу, сьогоднішнє голосування. Гадаю, річ у тому, що для багатьох українців саме Ґєдройць є символом взаємоповаги між Польщею та Україною, взірцем дієвої, а не позірної дружби між інтелектуальними елітами обох націй”, — коментує подію співробітник Українського інституту національної пам’яті, член комісії з питань встановлення пам’ятних знаків Павло Подобєд.

«Інститут національної пам’яті підтримав ініціативу встановлення меморіальної дошки Єжи Ґєдройцю, людині, яка зробила надзвичайно багато для налагодження українсько-польського діалогу. Ми часто згадуємо конфліктні сторінки нашої історії, протистояння між нашими народами, поминаємо його жертв. Але не повинні забувати тих, хто робив можливою активну і плідну співпрацю. Вшанування постаті Єжи Ґєдройця є вкрай важливим і для українців, і для поляків. І є важливим саме сьогодні, в час, коли нашим народам як ніколи важливо бути пліч-о-пліч перед загрозою східного імперіалізму», – говорить голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.Off White X Nike Design