15 цікавих фактів про Польщу

На північному заході наша держава має спільний кордон протяжністю 542,39 км із однією з найцікавіших держав Європи – Польщею. З одного боку, тут можна зустріти безліч речей і явищ, характерних для всіх слов’янських держав, а з іншого, в Польщі є своя непередавана самобутність. Спеціально для вас ми підготували 15 найцікавіших фактів про Польщу.

1. На початку 1920-х років у Польщі випустили першу в країні енциклопедію. В ній особливою була примітна стаття про «Коня». Вона складалася з одного речення: «Що таке кінь − знають всі, і пояснення це не потребує».

2. Якщо ви в одному із сіл Польщі побачите, що для обробки землі використовують найсучасніші машини, а в сусідньому землю, як і століття тому, орють конем, то не потрібно дивуватися. Такий древній спосіб ведення сільського господарства − звичайнісіньке хобі для місцевих жителів.

3. Поляки бувають частенько незадоволені погодою. Та й не дивно, адже навесні дощ може початися та закінчитися тричі в один день. А потім калюжі швидко висихають на сонці. Не рекомендуємо 1 грудня вітати всіх з початком зими, вас не зрозуміють. Тому що в Європі сезони починаються за астрономічним календарем.

4. Святковий стіл у цій країні завжди починають з супу. На Різдво першою стравою обов’язково повинен бути грибний суп чи червоний борщ. До речі, останній часто не їдять, а п’ють. На борщ можна натрапити і в кавових автоматах. Попри все це, у звичайні дні на обід суп їсть не кожен.

5. 1 листопада поляки відзначають День всіх святих. Це свято дещо схоже на нашу поминальну неділю, але відрізняється набагато більшими масштабами. Люди збираються на кладовищі та із заходом сонця запалюють у великій кількості свічки. Від чого навколо стає видно як у день.

6. А ще країна славиться своєю чудовою екологією. Тут немає бездомних тварин та атомних електростанцій. Зате парки кишать білками, а береги річки Вісли річковими чайками. Найбільша кількість білих лелек проживає на території Польщі (23% від світової популяції).

7. «Koko-koko, Euro Spoko» − це відома пісня поляків, що звучала на Євро. Spoko (щось на зразок нашого «Спокійно») – це стандартна фраза, котру використовують практично в будь-яких життєвих ситуаціях.

8. У Польщі велосипедисти відчувають себе цілком упевнено. Часто тротуари розділено на дві частини − для пішоходів та велосипедистів. Отож будьте обережні і ненароком не зайдіть на велодоріжку.

9. Столицю Польщі – Варшаву, можна назвати «най-най». Тут знаходиться найдорожчий готель, найвища будівля, найменший будинок, найвужчий будинок, найстаріша кондитерська, найвищий басейн.

10. Сирени екстрених служб у Польщі звучать набагато голосніше, ніж потрібно, і просто таки оглушують. Кажуть, це роблять спеціально для того, аби поляки знали, куди йдуть їхні податки.

11. В школах цієї держави діти почувають себе більш вільно. Часто по закладу вони ходять в змінних домашніх капцях. Під час перерв та змін у коридорах нерідко спостерігається картина лежачих на підлозі серед завалів рюкзаків школярів.

12. 90% шкіл мають в кожному класі на стінах розп’яття. А з першого по шостий клас двічі на тиждень проводиться урок релігії. А саме − католицизм. Хоча урок необов’язковий, але його відвідують майже всі. Тому можна з легкістю стверджувати, що школа та релігія – нерозривні.

13. Вонгровець – місто, відоме всім гідрологам через незвичайні події, які відбувалися тут. Дві невеликі річки Велна і Нельба, що проходять через місто, перетинаються одна з одною, що цікаво, майже не змішуючи своїх вод. Це явище пояснюється тим, що рівні течії води, температура і швидкість течії в річках відрізняються одна від одної. Коли був поставлений експеримент, то у результаті різні фарби, що були вилиті в річку, при перетині не змішалися! Гордість поляків за незвичайне явище турбує тільки те, що цей поділ є результатом людської діяльності. Це трапилося в 1830 році при проведенні робіт з осушення земель. Але це не змінює факту, що такого роду явище рідкісне в Європі.

14. Такий незвичайний ліс можна знайти лише в Польщі, в Новому Чарневі росте унікальна природна особливість − “Кривий ліс”, хоча деякі також використовують назву “Лісова казка”. Це скупчення близько 400 деформованих сосен, які займають територію 1670 метрів квадратних. Всі стебла дерев зігнуті в північному напрямку. Навколо лісу сосни ростуть прямо, і це виглядає, як ніби хтось хотів внести свій внесок в цей чудовий ліс. Вважається, що гай був посаджений в 1930 році. Але про походження лісу, мало що відомо. Тим не менш, існує безліч гіпотез, які намагаються пояснити це незвичайне явище.

15. Чи знаєте ви, чому невелике село у воєводстві Сзумбарк є туристичною визначною пам’яткою і приваблює мандрівників з усього світу? Крім того, що знаходиться село в найбільш привабливій частині Кашубського ландшафтного парку, там розташований дивовижний будинок, що в буквальному сенсі перевернутий на дах. Він був побудований польським бізнесменом Даніелем Чапецьким. Це божевільна будівля викликає інтерес у всьому світі. Всі меблі зібрані належним чином, як і в звичайному будинку. Але оскільки будинок догори дригом, то і меблі також. Весь будинок створює велике враження. Увійшовши в нього, ви можете відчувати себе трохи ніяково, плутанини трапляються з кожним відвідувачем.

Підготувала Лілія Дідок

Air Zoom Vomero 11