В “Дукаті” представляють твори українського Ван Гога


26 листопада о 19.00 у нещодавно відкритій київській галереї «Дукат» відбудеться презентація персональної виставки легендарного київського митця Анатолія Лимарєва «Той, що йде за сонцем». В експозиції, що має ретроспективний характер, буде представлено понад 30 робіт кінця 50-х – початку 80-х років із зібрання родини художника.

У свій час мистецтвознавці і митці порівнювали Анатолія Лимарєва з Ван Гогом і називали «сонцепоклонником», а його роботи на арт-ринку є великою рідкістю.

Одного з найяскравіших митців покоління 1960-70-х років поважали, любили, захоплювалися його творчістю. Незважаючи на це, його постать залишається маловідомою в контексті українського мистецтва другої половини ХХ століття. Художній стиль Лимарєва не відповідав вимогам соцреалістичної естетики, і саме тому його твори так рідко експонувалися. За життя не відбулося жодної персональної виставки Лимарєва, та й надалі їх пройшло усього дві, остання – у 1999 році.

– Для нього важливо було, як його сприймають, але це не заважало творчості. Адже як раз у творчості він абсолютно чітко знав, чого хоче, і прямував до цього, безкінечно вдосконалюючись, – пригадує донька митця, Анна Лимарєва.

Друзі майстра згадують, що всі свої живописні твори Лимарєв вважав незавершеними, тому час від часу повертався до полотен, дописуючи їх. Це був своєрідний нескінченний діалог з власними творами, які жили та змінювалися разом з автором.

Виставка “Анатолій Лимарєв. Той, що йде за сонцем” триватиме з 27 листопада по 15 грудня у галереї «Дукат» (вул. Рейтарська, 8Б).Nike Sneakers