Україна – країна чудес

Україна – країна чудес…

Печера оптимістична, розташована у Тернопільській області, занесена до Книги рекордів Гінесса як найдовша в світі гіпсова печера, найдовша печера Євразії та третя за довжиною серед печер світу. Олешківська пустеля – одна з найбільших пустель Європи (Херсонська область). Пам’ятки України занесені у список об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Серед них – Софійський собор та Києво-Печерська Лавра у Києві, історичний центр Львова, букові ліси Карпат, пункти геодезичної дуги Струве. Значна частина пам’яток – кандидати на включення до цього списку. Переможці конкурсу «Сім чудес України»: Кам’янець-Подільський, Києво-Печерська лавра, Хотинська фортеця, парк «Софіївка», собор Софія Київська, Херсонес Таврійський, острів Хортиця. Серед природних чудес України: заповідник «Асканія-Нова», Гранітно-степове Побужжя, Дністровський каньйон, Мармурова печера, Подільські Товтри, озеро Світязь, озеро Синевир. Тривають конкурси «Сім замків України» та «Сім маршрутів України».

Україна як перша з перших…

Запорізька Січ – суспільно-політична та військово-адміністративна організація українського козацтва – по праву вважається одним з перших демократичних утворень у світі. Одна із перших конституцій Європи була складена саме в Україні – Конституція Пилипа Орлика 1710 р. До речі, на честь його сина – Григора – названо міжнародний аеропорт Франції – Орлі та місто неподалік.

Саме тут, в Україні…

Саме територією України пролягав один з найбільших транспортних шляхів стародавності “шлях із варяг у греки” – система річкових шляхів і волоків між ними завдовжки 3000 км, що зв’язувала північні землі Давньої Русі з південними руськими землями та Балтійське море з Чорним. На протязі усієї своєї давньої історії Україна-Русь виступала мостом між світами Східної Европи і Давнім Сходом, Європою античною, візантійською і латинською. Географічний центр Європи знаходиться саме на території сучасної України, про що свідчить знак неподалік міста Рахова Закарпатської області (згідно з вимірюваннями, які проводили у 1887 році географічне товариство і військове відомство Австро-Угорської імперії). Лише в Україні можна побачити знамениту підковану блоху та інші унікальні витвори Миколи Сядристого у Київському музеї мікромініатюр.

Україна як Батьківщина всесвітньо відомих людей…

Тарас Григорович Шевченко (1814-1861 рр.) – український поет, письменник, художник, громадський діяч, фольклорист, з точки зору багатьох українців – духовний батько сучасного українського народу. Твори Т.Шевченка перекладені більш як 130 іноземними мовами. Наш великий Кобзар посідає друге місце за кількістю поставлених йому пам’ятників у світі. Вони відкриті в Петербурзі, Москві, Вашингтоні, Нью-Йорку, Парижі, Буенос-Айресі, Тулузі, Палермо, Братиславі, Варшаві, Ашгабаті – власне, на всіх материках. Іван Павлович Пулюй (1845-1918 рр.) – перший український фізик світового рівня, співзасновник рентгенології. Він домігся найвищої на той час якості Х-променевих фотографій, опублікованих у європейській пресі. А виконана у США одним з І.Пулюєвих електровакуумних апаратів рентгенограма вперше у світі зафіксувала перелом людської кінцівки. Ігор Іванович Сікорський (1889-1972 рр.) – авіаконструктор, який на початку XX ст. розробив цілу серію нових моделей літаків (серед них – одні з перших у світі багатомоторні літаки «Гранд», «Руський Витязь» та «Ілля Муромець») та гелікоптерів.Adidas Falcon