Треба виховувати покоління українців із західним способом мислення – Вакарчук


Лідер гурту «Океан Ельзи», громадський активіст Святослав Вакарчук провів семестр на навчанні в Єльському університеті США та презентував у Вашингтоні освітній «план Маршала» для України.

Головна ідея «освітнього плану Маршала» від Вакарчука – виховати покоління українців із західним способом мислення. Освіта в Україні дає гарну теоретичну базу, зазначає співак, але як найефективніше втілити отримані знання – не пояснює.

«У нас є гарні спеціалісти, гарні лікарі, науковці, ракетобудівники, але це все люди з іншим способом мисленням – спадком 70 років радянського панування. В Україні викладач завжди правий. Вас не заохочують сумніватися в його твердженнях. Іншими словами – вас учать, що той, хто вище, той і правий. І врешті виростають невпевнені в собі люди. У школі ми насправді потребуємо не фактів, а допомоги у визначенні свого покликання, своєї конкурентної переваги», – наголосив Вакарчук.

Вища освіта у США – одна з найдорожчих у світі, і нерідко батьки починають збирати на університет, коли майбутній студент ще у пелюшках.

Однак Святослав Вакарчук переконаний: американським платникам податків все одно вигідно забезпечувати освіту українцям.

«Ця програма, по-перше, значно дешевша, ніж все решта, на що Україні потрібні гроші. По-друге, один чи два рази ефективно використавши ці гроші, не потрібно буде в майбутньому взагалі витрачати гроші на Україну», – сказав Вакарчук.

Освіта – це стратегія порятунку України, переконаний громадський активіст, лідер гурту «Океан Ельзи». Економічна та військова підтримка, яку США надають нині Україні – тактика, тому наразі жодної із програм зупиняти не можна.

«Коли є пожежа, то треба робити щось вже сьогодні – брати вогнегасник, викликати пожежну команду і гасити пожежу. Але після цього, або паралельно з цим треба думати, що треба робити з будинком, який постраждав від пожежі. І ось тут ніщо інше, ніж інвестування в освіту, і я навіть назвав би це просвітництвом, тому що це не тільки стати добрим спеціалістом, а це змінити ставлення до життя. Це те, що потрібно українцям всім, і в першу чергу тим, хто називає себе громадянським суспільством або майбутньою українською елітою», – наголосив Вакарчук.Zoom Kobe Venomenon VI 6