Співпраця з Опольською політехнікою – шанс для спільного впровадження навчальних та наукових розробок українських фахівців з польськими колегами

5-8 жовтня 2015р. за запрошенням адміністрації одного з найвідоміших в Польщі  Опольського політехнічного університету (Політехніки Опольської), вже вдруге за останній місяць, відбувся візит завідувача кафедри теоретичної і промислової теплотехніки теплоенергетичного факультету проф. Варламова Г.Б. до польського міста Ополе.

Метою даного візиту було детальне ознайомлення польських колег з Політехніки Опольської (ПО) з науковими напрямами та школами кафедри, здобутками  та перспективними дослідженнями викладачів кафедри у науковій сфері з одночасним обговоренням можливостей посилення академічних та наукових стосунків, участі у спільних проектах.

Під час візиту професор Варламов Г.Б. був запрошений ректором університету Мареком Тукієндорфом прийняти участь у Інаугурації нового академічного року, яка відбулась 5 жовтня

http://www.po.opole.pl/index.php?mod=gallery;1230;2015#prettyPhoto

Безымянный Безымянный 1

та присвоєння почесного звання Доктора Політехніки Опольської професору Веславу Курдовському – 8 жовтня 2015 року.

http://www.po.opole.pl/index.php?mod=gallery;1232;2015#prettyPhoto

Безымянный2

На спільному науковому семінарі адміністрації та науковців факультету механіки  ПО 7 жовтня  проф.  Варламов Г.Б. презентував наукові школи кафедри теоретичної та промислової теплотехніки:

http://wu.po.opole.pl/szansa-na-wspolne-projekty-z-politechnika-kijowska/.

Безымянный3

Проф. Варламов Г.Б. під час своєї доповіді дав детальну інформацію стосовно досягнень кожної з наукових  шкіл  кафедри, а саме:

  • Екотехнології та технології енергозбереження

           (започаткована у 1960р.)

Засновники:         д.т.н., проф. Христич Володимир Олександрович та

д.т.н., проф.. Любчик Геннадій Миколайович

Керівник:   д.т.н., проф. Варламов Геннадій Борисович.

2) Процеси переносу в двофазових термосифонах та теплонасосні технології (започаткована у 1970р.)

Керівник:   Безродний Михайло Костянтинович, д.т.н., професор.

3) Інтенсифікація теплообміну при кипінні і конденсації в тонких плівках рідини  (започаткована у 1979р.)

Керівник:   Ріферт Володимир Густавович, д.т.н., професор.

4) Відновлювані джерела енергії в комунальній та промисловій енергетиці (започаткована у 1987р.)

Керівник: Пуховий Іван Іванович , д.т.н., професор.

5) Інтенсифікація процесів тепломасообміну в теплових машинах»  (започаткована у 1978р.)

Засновник: Дикий Микола Олександрович, д.т.н., професор.

Керівник: Барабаш Петро Олексійович, к.т.н., с.н.с.

6) Контактний тепло-масообмін в процесах нагрівання, випарювання та конденсації рідин і розчинів (започаткована у 1988р.)

Засновник: Алабовський Олександр Миколайович, д.т.н., професор.

Керівник: Королевич Олександр Ярославович, к.т.н., с.н.с.

Під час презентації професора  Варламова Г.Б. увагу польських колег було направлено на можливості подальшої співпраці у спільних дослідженнях   у   європейських   наукових та академічних проектах Горизонт-2020, ERASMUS+  тощо. За підсумками презентації відбулося обговорення та дискусія стосовно можливих спільних напрямів наукових досліджень. Особливо детально обговорювалися питання експериментів на сучасному лабораторному та стендовому обладнанні з процесів спалювання органічного палива для устаткування комунальної та великої енергетики та створення систем спалювання бінарних палив типу «газ-дизель» для потужних автомобільних двигунів.

Під час візиту професор Варламов Г.Б. провів низку спільних нарад з керівництвом та персоналом Департаменту міжнародного співробітництва стосовно реалізації спільних проектів з академічної мобільності Erasmus+.

Крім того, особливу увагу під час візиту було приділено питанням розширення навчальних зв`язків, а саме узгодженню навчальних програм для отримання студентами подвійних дипломів, проведенню ознайомчих практик, виданню спільних підручників, навчальних посібників, методичних вказівок та наукових статей за узгодженою тематикою.

Попереду ще дуже багато роботи, але перший крок зроблено, знайдені взаємовигідні напрями співпраці, намічено конкретні цілі.

Колектив кафедри теоретичної та промислової теплотехніки здатен та має надію використати добрий шанс для налагодження дієвих стосунків між Київською та Опольською політехніками з академічних та наукових напрямів співпраці.Nike Run