Януш Корчак. 10 порад виховання

Щастя прийде по слідах майбутніх поколінь, які навчаться не забувати особисте дитинство.

Януш Корчак

Великий польський гуманіст та вихователь Януш Корчак радив батькам:

1. Не чекай, що твоя дитина буде такою самою , як ти, або такою, як ти хочеш. Допоможи їй стати не тобою, а собою.

2. Не вимагай від дитини плати за все, що ти зробив для неї. Ти дав їй життя, як вона може віддячити тобі? Вона дасть життя другій, та третій, і це незворотній закон подяки.

3. Не виміщай на дитині свої образи, щоб в старості не їсти гіркий хліб. Бо що посієш, те і зійде.

4. Не розглядай проблеми дитини зверхньо. Життя дано кожному по силам і, будь певен, що їй воно важке не менше, ніж тобі, а може й більше, бо у дитини не має досвіду.

5. Не принижуй!

6. Не забувай, що найважливіші зустрічі людини – це її зустрічі з дітьми. Приділяй більше їм уваги – ми ніколи не можемо знати , кого ми зустрічаємо в дитині.

7. Не страждай, якщо не можеш зробити щось для своєї дитини. Страждай, якщо можеш – та не робиш. Пам’ятай, що для дитини зроблено недостатньо, якщо не зроблено все.

8. Дитина – це не тиран, який заволодіє всім твоїм життям, це не тільки плід плоті та крові. Це та дорогоцінна чаша, яку Життя дало тобі на зберігання та розвиток в ній творчого вогню. Це вільна любов матері та батька, у котрих буде рости не «наша», «своя» дитина, а душа, яку дали на зберігання.

9. Умій любити чужу дитину. Ніколи не роби чужій те, що не хотів би, щоб зробили твоїй.

10. Люби свою дитину всяку – неталановиту, невдачливу, дорослу. Спілкуючись з нею – радій, тому що дитина – це свято, яке поки з тобою.Men Nike Air Huarache purple