Вас попереджено: Наближається прорив у рейтингах

У статті Вальдемара Сівінського, президента Міжнародної експертної групи з рейтингування IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence та засновника Польської освітянської фундації «Perspektywy», що була опублікована в щотижневику University World News, обговорюється нещодавня конференція IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence, яка відбулася в Ташкенті, і висвітлюються очікування майбутнього прориву в університетських рейтингах. На конференції, в якій взяли участь упорядники рейтингів, експерти з вищої освіти та представники університетів, досліджували мінливий ландшафт рейтингів і шукали ранні ознаки майбутнього прориву.

Автор розмірковує про історичні передумови виникнення рейтингів, відзначаючи відсутність вичерпного збору даних міжнародними організаціями, такими як ЮНЕСКО та Європейський Союз, що призвело до появи рейтингів як засобу оцінювання вищої освіти. У статті підкреслюється, що хоча рейтинги набули вагомого значення, їх слід розглядати як діагностичний інструмент, а не як причину проблем у вищій освіті.

У статті також йдеться про потребу в надійних даних і співпраці між організаціями, що складають рейтинги, і національними органами управління освітою. Згадується про появу платформ великих масивів даних для оцінювання досліджень, які використовують великі бази даних й алгоритми штучного інтелекту. Обговорюється потенціал штучного інтелекту в кардинальній зміні методологій ранжування та висловлюється припущення, що незабаром може з’явитися платформа або додаток для ранжування, що поєднує штучний інтелект та всеосяжні бази даних про вищу освіту.

Загалом, стаття містить прагматичний і обнадійливий погляд на рейтинги, висвітлюючи триваючі дискусії та ініціативи, спрямовані на вдосконалення оцінювання у вищій освіті. Автор припускає, що прорив у рейтингах не за горами, завдяки вдосконаленню збору даних, технології штучного інтелекту та пошуку більш ефективних інструментів для вимірювання досконалості в наукових дослідженнях і вищій освіті.

Детальніше за посиланням:
https://www.universityworldnews.com/post.php?story=20230519155707244&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=GLNL0740