550-ТА РІЧНИЦЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МИКОЛАЯ КОПЕРНИКА

19 лютого 2023 року виповнюється 550 років з дня народження Миколая Коперника – астронома, математика, лікаря, юриста, економіста, священика, автора геліоцентричної теорії. День народження видатного вченого у Польщі відзначається як День польської науки.

Миколай Коперник є також одним з відомих поляків, який, рішенням польського парламенту, в особливий спосіб згадується у 2023 року (про іншого «героя» 2023 року, художника та іконописця Єжи Новосельського, ми писали на початку цього року).

“Зупинив Сонце і зрушив Землю”

Mиколай Коперник увійшов в історію як автор переломної для науки нової доби геліоцентричної теорії.

Майбутній астроном народився 19 лютого 1473 року у купецькій родині. Після смерті батька, вихованням юнака зайнявся рідний брат його матері – Лукаш Ватценроде, який пізніше став вармінським єпископом. За наполяганням свого дядька, молодий Коперник вступив до Болонського університету, де почав вивчати канонічне право. Одночасно навчався також у медичному відділенні Падуанського університету. Освіту завершив, отримавши звання доктора наук з канонічного права в університеті в італійському місті Феррара. До виїзду в Італію, Коперник вивчав математично-природничі науки у Краківській академії (зараз – Ягеллонський університет).

Перебуваючи в Італії, Миколай Коперник вдосконалював знання класичних мов – зокрема, переклав зі старогрецької мови на латинь твори Теофілакта Симокатти (VII cт.), a також поглиблено вивчав піфагорійську традицію.

Свої астрономічні дослідження проводив передусім у польському містечку Фромборк, де у тамтешньому соборі служив каноніком. У цьому ж містечку Коперник помер 12 травня 1543 р.

Рік 2023 – роком Миколая Коперника

За рішенням Сенату Польської Республіки, рік 2023 було оголошено роком Миколая Коперника. Така ухвала була прийнята у зв’язку з тим, що цього року виповнюється 550 років з дня народження великого астронома та 480 років з дня його смерті.

У прийнятій ухвалі сенатори наголосили, що у своєму найвідомішому творі “De revolutionibus orbium coelestium” Миколай Коперник виклав основи геліоцентричної теорії будови Сонячної системи, які перевернули тодішні уявлення про Всесвіт. Його відкриття спричинило наукову революцію, яку назвали коперниківським переворотом.

Сенатори звернули також увагу на патріотизм Коперника: «все своє життя він був вірним підданим польських королів з династії Ягеллонів, до того ж писав, що немає більших обов’язків, ніж обов’язки щодо Батьківщини, задля якої необхідно навіть віддати життя.»

Головною урочистістю з нагоди Року Миколая Коперника буде Світовий коперниківський конгрес, який відбудеться на малій батьківщині астронома – у Торуні.

19 лютого – День польської науки

З 2020 р. у день народження Миколая Коперника у Польщі відзначається День польської науки. Як написано у відповідному законі від 9 січня 2020 р. – оголошення цього свята стало «проявом визнання досягнень польських науковців упродовж 1000-річної історії держави та народу Польщі».

Автори закону наголосили, що протягом століть наука була ключовим поштовхом для інтелектуального, суспільного та економічного розвитку. Це не припинялося навіть у найскладніші часи для польського народу. Під час нищівних війн, поділів і окупації наука відігравала надзвичайно важливу роль у формуванні нових поколінь представників еліт, які відчували свою відповідальність за подальшу долю національної спільноти – зазначили законодавці. Парламентарії також підкреслили, що відкриття польських дослідників неодноразово мали великий вплив на перебіг історії всього людства.