Підтримка науки в Україні – відкритий лист президентів академій наук Польщі, США та України

Минув вже майже рік від початку повномастштабної війни в Україні, яка почалася 24 лютого 2022 року. Президенти академій наук Польщі, США та України у відкритому листі засуджують агресію та вказують на необхідність підтримки вчених в Україні.

«Ми повинні зробити все можливе, щоб захистити людське життя. Ми також маємо захистити український сектор науки та вищої освіти від занепаду, спричиненого війною, зростання розриву між поколіннями та «витоку мізків», – пишуть у відкритому листі президенти трьох академій наук.

Спільну позицію зайняв проф. Анатолій Загородний, президент НАН України, проф. Марсія Макнатт, президент Національної академії наук США (NAS) і проф. Марек Конажевський, президент Польської академії наук (PAN).

Підписанти відкритого листа наголошують на необхідності співпраці: «Усе вищесказане було б неможливим без тісної співпраці між академіями та без люб’язної підтримки міжнародних наукових організацій».

Також зазначають, що не можна зупинятися на поточній діяльності: «Однак ми вважаємо, що ще є простір для реалізації ширшого спектру заходів та підтримки». Вони закликають до залучення інших членів міжнародної наукової спільноти та продовження допомоги українській науковій спільноті. Не менш важливими будуть плани на майбутнє – відбудова повоєнної науки та модернізація науково-інноваційного сектору.

«Ми твердо віримо, що невиправдана агресія закінчиться і Україна переможе. Ми є свідками боротьби української наукової спільноти з жорстокою війною. Всупереч несправедливості об’єднаймося, щоб разом підтримати науку!» – підсумовують президенти НАНУ, НАН та ПАН.

Повний текст листа доступний англійською та польською мовами.

МАТЕУШ БЯЛАС
Директор
Представниицтво PAN у Києві