СТИПЕНДІАЛЬНА ПРОГРАМА ІМ. ЛЕЙНА КІРКЛЕНДА 2023/2024 У ПОЛЬЩІ

Фонд «Лідери змін» оголошує наступну едицію відкритого конкурсу для кандидатів з Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Молдавії, Таджикистану, УКРАЇНИ та Узбекистану на здобуття стипендії ім. Лейна Кіркленда у Польщі у 2023-2024 навчальному році.

Стипендіальна програма ім. Л. Кіркленда впродовж 23 років підтримує індивідуальний розвиток молодих, цілеспрямованих та активних громадян держав Східної Європи, Південного Кавказу та Центральної Азії. Починаючи з 2000 року, у програмі взяло участь понад 1000 стипендіатів. Серед випускників програми є нинішні члени урядів, топ-менеджери великих міжнародних корпорацій, керівники органів самоврядування та відомі громадські діячі. Засновником і куратором програми є Польсько-американський фонд свободи. Програма ім. Лейна Кіркленда отримує також фінансування від Національної агенції академічного обміну Республіки Польща (NAWA).

Цьогоріч програма розпочнеться у середині вересня та триватиме 9,5 місяців. На початку стипендіати візьмуть участь у настановно-підготовчому з’їзді, який має на меті їх підготовку до участі у програмі через ознайомлення з польською мовою та наближення повсякденних реалій Польщі. Важливе значення має також інтеграція учасників програми у середовище, в якому перебувають люди з різних країн, які є носіями різних культур і традицій та відрізняються за рівнем освіти, життєвим досвідом і особистими поглядами. Підчас з’їзду відбудеться урочиста церемонія відкриття Програми. Далі учасники протягом двох семестрів реалізуватимуть індивідуальну навчально-наукову програму в одному з чотирьох академічних центрів Польщі (Варшава, Краків, Вроцлав, Люблін). В її рамках зможуть також відвідувати курси польської мови та різноманітні тренінги й майстер-класи. Крім того, пройдуть стажування (принаймні двотижневе) в державних і приватних установах та неурядових організаціях.

Впродовж навчального року стипендіати двічі або тричі зустрінуться на інтеграційних з’їздах у різних містах. Мета цих заходів – поглиблення дружніх і партнерських відносин між учасниками програми та ознайомлення їх з окремими регіонами Польщі.

Наприкінці кожного семестру учасники Програми підготують семестрові роботи. Своєю чергою, завершенням участі у програмі буде підготовка та захист дипломної роботи (наукового або прикладного характеру). За результатами цього захисту стипендіати отримають дипломи. Передбачається, що урочиста церемонія завершення Програми відбудеться наприкінці червня 2024 року.

Учасники Програми ім. Лейна Кіркленда зможуть безкоштовно відвідувати будь-які навчальні заняття, що проводяться у вищому навчальному закладі, який їх прийматиме та користуватися підтримкою наукового керівника. Крім того, їм буде надана стипендія в розмірі 18 000 злотих, яка виплачуватиметься дев’ятьма частинами протягом дев’яти місяців. Організатори нададуть також грошову підтримку (приблизно до 4500 злотих щомісяця), яку можна буде використати, зокрема, для оплати житла протягом усієї програми, для оформлення страхування та візи, для оплати проїзду з місця проживання до місця реалізації програми та назад, для оплати проїзду міським громадським транспортом, для придбання навчальної літератури та дидактичних матеріалів тощо.

Учасниками Програми можуть стати ті, хто має освіту, а також бажає розвивати та зміцнювати демократію, ринкову економіку і громадське суспільство у своїх країнах і в цілому в регіоні. Організатори надаватимуть перевагу представникам професійних та експертних кіл, як-от: державні службовці, співробітники органів місцевого самоврядування, юристи, керівники неурядових організацій, особи, які обіймають керівні посади в установах культури, в закладах освіти та охорони здоров’я, громадські та культурні діячі, журналісти, викладачі ЗВО.

ГАЛУЗІ:
– Економіка та менеджмент;
– Управління бізнесом, неурядовими організаціями, культурою, освітою та охороною здоров’я;
– Державне та муніципальне управління;
– Правознавство та юриспруденція;
– Суспільні науки (соціальна психологія, соціологія);
– Політичні науки, журналістика та міжнародні відносини;
– Охорона довкілля та клімату;
– Питання безпеки та цифрової безпеки;
– Кризовий менеджмент;
– Політика розвитку та гуманітарна допомога;
– Спеціальності, пов’язані з майбутньою відбудовою та відновленням України, зокрема, урбаністика, сухопутна інженерія, криміналістика.

УВАГА!
Термін подання заявок на участь у програмі ім. Лейна Кіркланда спливає 1 березня 2023 р.

З більш детальною інформацією можна ознайомитися за посиланнями:
https://kirkland.edu.pl/wp-content/uploads/2023/01/PL-ogloszenie-Program-Stypendialny-im.Lanea-Kirklanda.pdf

https://kirkland.edu.pl/wp-content/uploads/2023/01/Kirkland-Program_EN-_announcement-1.pdf