Виступ проректора Сидоренка С.І. на Вченій раді 03.10.22

Пропонуємо до вашої уваги виступ проректора С.І. Сидоренка на засіданні Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського 03.10.2022 року у зв’язку із відзначенням 100-річчя діяльності Секції вихованців КПІ в Польщі.

Шановні члени Вченої ради!

Дозвольте представити і вітати делегацію Секції вихованців КПІ в Польщі, яка запрошена до участі в нашому засіданні:

  • п. Януш Фукса – голова Секції вихованців КПІ в Польщі, Почесний доктор КПІ ім. Ігоря Сікорського, який бере участь в режимі онлайн;
  • пані Дорота Яворська – член правління Секції вихованців КПІ в Польщі, головна редакторка польськомовної київської газети “Krynica”;
  • п. Станіслав Пантелюк – головний редактор газети «Дзеннік Кийовскі»;
  • пані Анжеліка Плаксіна – заступниця головного редактора газети «Дзеннік Кийовскі».

Шановні колеги!

6 жовтня 2022 року Секція вихованців КПІ в Польщі відзначає 100-річчя своєї діяльності.

Народжена в 1922 році за безпосередньої участі видатного політехніка проф. Войцеха Свєнтославського,
Секція слугувала і продовжує активно служити благородній меті – через співпрацю із рідною «Alma Mater» – зближенню народів України та Польщі.

Робота Секції на чолі з Почесним доктором КПІ Янушем Фуксою сприяє утвердженню позитивних уявлень про КПІ в середовищі громадянського суспільства Польщі і в міжнародному вимірі.

Можна сказати, що Секція вихованців КПІ в Польщі є, так би мовити, «колективним патріотом КПІ і України».
Вихованці КПІ у Польщі – це дружна родина політехніків, нероздільна із своєю «Alma Mater».

Співробітництво КПІ та Секції вихованців КПІ в Польщі має глибокі корені.

Протягом всього періоду діяльності Секції та за її підтримки громадяни Польщі отримували освіту в КПІ.
Лише у післявоєнний період в КПІ здобули освіту 320 студентів з Польщі.

Секція щорічно відзначає заслуги викладачів КПІ, які мають великі здобутки в науці і техніці, нагородженням їх Золотим знаком Національної технічної організації – Федерації науково-технічних товариств Польщі.

Є і багато практичних справ.

Однією із останніх – була передача 10 описів патентів від КПІ до польських фірм для просування їх на інноваційних ринках.

Секція допомагає в організації практик студентів КПІ на базі партнерів в Польщі, які спеціалізуються на програмуванні, маркетингу, машинобудуванні, матеріалознавстві, хімічних технологіях.

З перших днів війни ми відчули з боку Секції вихованців КПІ в Польщі «братерське плече» солідарності із боротьбою України за незалежність.

Щиро вдячні Секції вихованців КПІ в Польщі та Національній технічній організації – Федерації науково-технічних товариств Польщі за благодійну допомогу, яка в дні війни двічі була направлена до «Фонду підтримки КПІ».

В наших планах – подальший розвиток співпраці з науково-освітньою сферою Польщі.

  • Розпочинається співпраця з компанією «Intel-Польща» щодо імплементації в навчальний процес в КПІ новітніх знань в сфері штучного інтелекту.
  • Щойно укладена оновлена Угода про співпрацю КПІ та Познанської політехніки, де заявлені 19 нових ключових заходів.
  • За підсумками зустрічі ректора М.З. Згуровського із ректором Варшавської політехніки проф. Зарембою також готується Угода про співпрацю, але вона буде суттєво оновлена й розширена за сучасними освітніми й науково-інноваційними напрямами.
  • Розпочато участь студентів, викладачів і науковців КПІ в роботі Альянсу європейських університетів ENHANCE через проекти, до яких КПІ запрошений Варшавською політехнікою.

Ми відчуваємо, що зараз КПІ знаходиться напередодні проривів у співпраці з університетами Польщі.
І сподіваємося на участь в цьому і на допомогу з боку Секції вихованців КПІ в Польщі!

Шановні колеги!

Дозвольте привітати Секцію вихованців КПІ в Польщі з ювілеєм і запросити до онлайн виступу голову Секції вихованців КПІ в Польщі, п. Януша Фуксу, який протягом вже 47 років виконує велику благородну функцію видатного поляка-політехніка-патріота!

Дякую за увагу!