Особлива місія пані Малгожати

За доброю традицією весна розпочинається святом 8 Березня. У цьому є певна закономірність. Адже жінка, як і весна, несе у світ особливу місію – життя і любов, ніжність і турботу, натхнення і неповторність. У НТУУ «КПІ» є чарівна жінка – пані Малгожата, яка також несе особливу місію пізнання.

Лідія Граусам Малгожата в 2005 р. закінчила філологічний факультет Ягеллонського університету і отримала диплом з відзнакою за спеціальністю «Мовознавство». Пані Малгожата є магістром філології і з 2005 р. працює викладачем на кафедрі української мови Інституту східнослов’янських мов Ягеллонського університету.

Познайомилися з неповторною іноземкою й київські політехніки. З 2009 р. Малгожата Граусам натхненно, на високому фаховому рівні викладає польську мову в НТУУ «КПІ». Приїхала до Києва лише на рік, а залишилася на довгих чотири. Пані Малгожата говорить, що гуртожиток КПІ став її другою домівкою, а співробітники департаменту міжнародного співробітництва КПІ – другою сім’єю.

Уроки польської мови відвідали понад 200 студентів, які з великою повагою ставилися до своєї наставниці. При викладанні мови пані Малгожата використовує комунікативний підхід: студенти починають володіти польською, спілкуючись безпосередньо на заняттях. У процесі навчання слухачі користуються сучасними підручниками, переглядають фільми, слухають аудіоматеріали. Раз на рік студенти, що вивчали мову, відвідують Польщу, щоб на практиці використати набуті знання.

Польська граматика та орфографія доволі складні. Для пояснення непростих правил пані Малгожата застосовує нестандартні методи, посилається на історичну граматику, звертає увагу студентів на спільні та відмінні риси української й польської мов. «Це зовсім інше, ніж вчити німців чи американців», – каже пані Малгожата, наголошуючи на спорідненості двох мов.

Пані Малгожата дотримується здорового способу життя та харчування, переймається захистом прав тварин, обожнює читати шведські та американські детективи, захоплюється історією Польщі, цікавиться історією України та української мови ХХ ст.

Незабаром викладач, яка залишила частку своєї принадності, знань і досвіду в КПІ, відбуває на батьківщину. Тож політехніки шлють їй найкращі вітання і зичать подальших успіхів. Ми з вдячністю і приємністю згадуватимемо чарівну пані, з якою пізнавали світ.

Олена Тарасюк, провідний інженер ІЕЕ

Nike