У літньому таборі Варшавської політехніки

Улітку цього року 20 дітей працівників нашого університету віком від 10 до 14 років здійснили поїздку до Польщі, побували тиждень у Варшаві, а потім на базі відпочинку Варшавської політехніки у містечку Ґрибуві. Поїздка стала наступним кроком у розвитку багаторічної співпраці нашого університету і Варшавської політехніки, зокрема по лінії профспілкових організацій.

Але про все по порядку.

Як це готувалося

У березні 2014 р. керівництво Варшавської політехніки запропонувало організувати відпочинок у Польщі для двадцяти дітей працівників НТУУ “КПІ”. За дорученням ректора Варшавської політехніки Яна Шмідта та президента Спілки польських викладачів Здзіслава Галковські питаннями організації літнього табору з польської сторони опікувався заступник президента спілки Кшиштоф Вільчинські. Від нашого університету, за підтримки ректора М.З. Згуровського та голови профкому В.І. Молчанова, – заступник голови профкому Михайло Безуглий.

Після двох місяців обговорень та організаційних заходів наприкінці травня приступили до формування групи. Охочих направити своїх дітей до літнього табору в Польщі було близько п’ятдесяти, тому довелося проводити конкурсний відбір дітей з різних підрозділів, факультетів та інститутів. До речі, дітям, які не потрапили до заповітного списку, були запропоновані традиційні путівки до профспілкових дитячих таборів на Київщині, Одещині та Івано-Франківщині.

Після проведення всіх організаційних, візових та транспортних заходів група дітей у супроводі профспілкових активістів – працівників КПІ – вирушила до Польщі.

Керівником групи була голова дитячої комісії профкому, старший викладач ФММ О.М. Кожем’яченко, а допомагали їй – голова спортивної комісії профкому, старший викладач ФБМІ С.О.Журавльов, завідувач лабораторій ФММ Л.С.Єфімович, заступник начальника ВКАС І.А.Башинська і ми – доценти з ФММ А.В.Гречко і Ю.В.Тюленєва. Протягом усього часу перебування в Польщі групою опікувалися представники польської сторони Агата Сікорські та Зіновія Шітц.

У Варшаві

Після приїзду до Варшави діти та супровідники розмістились у гуртожитку Варшавської політехніки, а вранці наступного дня розпочали знайомство з університетом.

Велике враження на всіх справив головний корпус Варшавської політехніки із затишним внутрішнім двором. Далі в залі сенату університету українські школярі мали зустріч з проректором по роботі зі студентами професором Владиславом Вішореком. На зустрічі були також польські школярі з містечка Ґрибува, де знаходяться база відпочинку та база практики архітектурних спеціальностей Варшавської політехніки. Проректор розповів про особливості діяльності Варшавської політехніки, яка нараховує близько 36 тисяч студентів і майже 5 тисяч працівників, про її зв’язок з містечком Ґрибув та співпрацю з НТУУ “КПІ”. Зала сенату прикрашена портретами усіх ректорів, серед яких є і портрет Войцеха Свєнтославського – випускника хімічного відділення КПІ, пам’ятник якому рік тому було відкрито в НТУУ “КПІ” біля корпусу №4.

Проректор докладно  розповів про доуніверситетську підготовку, яка передбачає не лише профільне навчання випускників шкіл з необхідних дисциплін, а й роботу зі школярами середніх класів. Для них проводяться заняття і екскурсії, що дозволяють розвивати творче, креативне та альтернативне мислення, набувати навичок роботи в команді та вчитися представляти результати своєї роботи. Студенти, окрім навчання, мають змогу реалізовувати свої здібності на студентському Інтернет-телебаченні, радіо, студентських громадських ініціативах, у спортивних заходах, вітрильному клубі та наукових гуртках та бюро, яких налічується понад 120.

У Варшавській політехніці наші школярі також відвідали лекції, на яких в ігровій формі ознайомилися з роботою лазера, принципами термодинаміки та електрофізики, розробками у фото- та вимірювальній техніці.

За тиждень, проведений у Варшаві, наші діти також оглянули стадіон, де відбувся стартовий матч Євро-2012, відвідали Варшавський аеропорт, де пройшли всі етапи пасажирського контролю і зблизька побачили літаки, побували на оглядовому майданчику 30-поверхової будівлі Палацу культури та науки, що свого часу був подарований Польщі урядом Радянського Союзу.

Надзвичайно захоплюючою виявилась подорож до Центру науки “Коперник”, у якому школярі ставили різноманітні досліди та знайомилися з надзвичайно цікавим і захоплюючим світом фізики, астрономії, хімії. Цей Центр займає площу в 22 тис. м2. Він відкрився у 2010 році і є одним з найсучасніших у Європі. Велике враження на дітей справили окремі галереї: “Світ у русі”, “Генерація”, “Зона світла”, “Людина і довкілля”, планетарій “Небо Коперника”, робот-поет “Електрибалт”.

Надзвичайне враження справив парк, розташований на даху бібліотеки Варшавського національного університету, з якого відкривається мальовничий краєвид на Віслу та правобережний варшавський район – Прагу. Створення парків на дахах є досить популярним у Польщі. Цим не лише підтримується сприятливий мікроклімат у будівлі, а й раціонально використовується обмежена територія. Люди, які працюють у центрі міста, можуть у будь-яку вільну хвилину насолодитися живою природою та вдихнути свіжого повітря.

На четвертий день перебування у Польщі діти відвідали варшавський зоопарк, у якому мешкає близько 5000 тварин (понад 500 видів). Серед них є тварини і птахи, які живуть у Польщі (видри, бурі ведмеді, лелеки і т. д.), і екзотичні тварини – африканські слони, жирафи Ротшильда, індійські носороги, мурахоїди, гепарди, газелі, гібони, безліч видів птахів, рептилій і тропічних риб. На території зоопарку є розважальні майданчики для дітей, які роблять відпочинок ще більш захоплюючим і веселим.

Екскурсія до Віляновського палацу вразила не лише дітей, але й дорослих учасників делегації. Тут є спеціальна програма для дітей шкільного віку, що сприяє кращому сприйняттю ними історичної інформації. В ігровій формі діти досліджують та вивчають важливі події в історії Польщі, які пов’язані з палацом.

Надзвичайно захоплюючим для українських школярів був спільний з польськими школярами квест центром Варшави. Гра дозволила дітям не лише оцінити всю велич архітектури Варшави, а й дізнатися багато нового з історії тих чи інших видатних пам’яток, таких як Кафедральний собор святого Іоанна Хрестителя, Королівський палац, Ринкова площа, у центрі якої розміщений пам’ятник варшавській русалці, чиє зображення прикрашає герб польської столиці.

У Ґрибуві

Невеличке містечко Ґрибув запам’яталося контрастними краєвидами і надзвичайно чистим повітрям. База відпочинку Варшавської політехніки має все необхідне як для активного, так і більш спокійного відпочинку. На її території є чудове поле для гри в теніс та баскетбол, дитячий майданчик, альтанка, в якій можна практично в домашніх умовах провести літній вечір та приготувати страви на мангалі.

Заняття з англійської мови проходили в ігровій формі і виключно англійською.

Так само в ігровій формі в групах  з польськими школярами діти вирішували різні пластунські завдання, приймали водні процедури в гірській річці.

Діти побували на справжній пасіці, спостерігали за поведінкою бджіл,  прослухали розповідь про тонкощі бджільництва.

Також ми здійснили багато екскурсій по околицях. У Грудеку-над-Дунайцем побачили сільське життя на прикладі невеликої ґміни (волості) Польщі. У Криниці відвідали набережну міста, будівлю старого насосу, старі мінеральні бані, побудовані в 1864 р., скуштували воду різного складу з декількох джерел, побували на заводі з виробництва води “Криничанка”, у музеї художника Н.Криницького, а також дослідили місцевий фунікулер – канатну дорогу на гору Паркова. У місті-курорті Мушина наші школярі відвідали центр відпочинку та спорту, відкриті басейни та амфітеатр. У містечку Новий Сонч побували на заходах фінального дня XXII Міжнародного фестивалю дитячого регіонального мистецтва “Свято дітей гір”.

Побували також і у Кракові – столиці польських королів, місті з незліченною кількістю визначних місць, соборів, музеїв, одному з найславніших міст Європи. Але Краків необхідно бачити, описувати його недостатньо! У Цезковіце мандрівники відвідали природний заповідник Закам’яніле місто.

Враження

Наприкінці перебування у Польщі ми розпитували школярів про їх враження від поїздки до Польщі та відвіданих місць. Усі говорили, що їх дуже вразила Варшава як чудове місто, де живуть та працюють привітні та приязні люди. Також задоволені, що познайомились з культурою сусідньої держави, і навіть вивчили декілька пісень польською мовою. Поліна додала, що їй більш за все сподобався вид на Варшаву з 30-го поверху Палацу культури та науки, а також гарні вожаті. Марія сказала, що її вразив варшавський зоопарк з величезною територією та численними добре доглянутими мешканцями. Зоряна поділилася враженнями від побаченого літака та масштабу летовища. Людмила додала, що завдяки Варшавському квесту українці краще запам’ятали історію польської столиці, а також перевірили свої інтелектуальні та фізичні здібності.

Діана та Дмитро розповіли, що їм сподобалося відвідування зоопарку. Приємною несподіванкою для них стала велика кількість морозива, про яке подбали організатори, а також вечірня прогулянка містом. І, звичайно, сподобалося спілкуватися з польськими дітьми. Діма також розповів, що його вразили парки у Варшаві, футбол і купання в гірській річці у Ґрибуві.

Юру вразив стадіон у Варшаві, на якому грали Євро-2012, а також різні парки та співучі фонтани, собори. Запам’яталися ігри в центрі Коперніка і спілкування з польськими школярами, серед яких він знайшов собі багато друзів. Діма зауважив, що Польща – спортивна країна, зустрічалося дуже багато людей, які займаються спортом: бігають зранку або ввечері, їздять на велосипедах, займаються ігровими видами спорту.

На запитання стосовно англійської мови школярі зазначили, що рівень англійської, який вони опанували у своїх рідних школах, ліцеях та гімназіях, виявився набагато вищим, ніж очікували від них польські викладачі. І дітям було досить легко вирішувати завдання, грати в різні ігри та знаходити спільну мову з польськими школярами.

Такими незабутніми, яскравими та надихаючими були три тижні літа 2014 року для двадцяти дітей працівників НТУУ “КПІ”. Їх усмішки, захоплені очі та вдячність надовго залишаться в серцях тих, хто доклав зусиль до цієї подорожі.

А.Гречко та Ю. Тюленєва, доценти кафедри економіки і підприємництва

За матеріалами газети “Київський політехнік”

ADIDAS footlocker